Здраве и красота

С кои спортове ще изгорите най-много калории?

Тренирайте интензивно, за да влезете във форма по-лесно

14.01.2023г. / 14 03ч.
Мария Василева
Снимка: istock

Снимка: istock

Когато искаме да сме във форма, често пъти се питаме кое е по-важно – спортът или храненето? Според някои специалисти, диетата е от съществено значение и дори твърдят, че добрата ни визия зависи на 80% от нея. Според други, няма как да разделяме храненето от физическата активност и те вървят ръка за ръка.

При проведени проучвания обаче се установява, че хората, които спортуват имат нужда от повече енергия и съответно калории, поради което са склонни да хапват повече. Ето защо от съществена важност е колко калории се изразходват по време на тренировка.

В следващите редове ви предлагаме списък с някои от спортовете, с които ще изгорите най-много излишни калории:

Бягане

Бягането е може би един от най-естествените спортове. Ходенето е едно от първите неща, свързано с двигателната ни активност, които научаваме. Бягането е негов ускорен вариант. Когато обаче говорим за горене на калории, трябва да се има предвид теглото на спортуващия и интензитетът на движение. Ако сте по-тежки и изпълнявате спринтове, за час можете да изгорите около 965 калории. Скоростта, с която трябва да бягате, за да направите това пък е 8 км/ч. Ако пък тичате с леко или умерено темпо, калориите, които ще изразходвате ще са наполовина по-малко.

Как да отслабнете с 10 кг и да задържите теглото?

Футбол

Този спорт безспорно е може би най-популярният в света. Натоварването при упражняването му е голямо, тъй като се редуват бързи спринтове с тичане с по-бавно темпо. За един мач всеки футболист средно изминава около 10-12 километра. Освен физическата активност, по време на игра вие ще загубите и солидно количество вода и излишни течности. Ако след това имате възможност и да посетите сауна и масаж, след това – повярвайте, тялото ви би било благодарно. С един час игра на футбол бихте изгорили около 937 калории.

Как да бъдем активни и здрави през зимата?

Таекуондо

Това древно бойно изкуство води началото си от Корея, а името му буквално означава „пътят на ударите с ръце и крака“. То е създадено от генерал, който използва познанията си по те кион и карате и ги съчетава с принципите на биомеханиката, които позволяват крайниците да бъдат най-ефективно използвани за защита. Може би не сте се замисляли, но този спорт може да бъде много ефективен и само за час той може да ви помогне да изхабите внушителните 937 калории. Ако харесвате източните философии и начин на мислене, можете да се запишете на тренировки или пък просто да накарате детето ви да ви покаже някое и друго движение.

Зимни плодове за повече здраве

Плуване

Този красив спорт може не само да ви освежи, но и да допринесе за цялостната ви добра форма. Той е изключително щадящ за ставите и костите и се препоръчва за успешно възстановяване след операции. Плуването може да извае тялото ви и дори да ви помогне да намалите видимостта на целулита. То помага за дренирането и за по-добрият баланс на течностите в организма. Имайте предвид, че температурите на басейните са около 22-23 градуса, което е с около 13 градуса по-ниско от нормалната телесна температура. Това ще накара тялото ви да изгори допълнително количество калории, за да се затопли. За около час можете да изхабите около 900 калории.

3 рецепти за фитнес вечеря

Тенис

Тенисът е известен със своята висока интензивност и натовареност (в случая говорим за игра поединично). Много често мачовете продължават с часове, ето защо играчите трябва да са подготвени. Той е комплексен спорт и за да го практикувате, трябва да използвате ръцете, краката и цялото си тяло. Характерните усуквания на тялото ще ви помогнат да поддържате във форма и средната му част – талията. Можете да го играете както на открито, така и в зала. Пригответе се за един час да изхабите около 730 калории.

7 от най-ефективните упражнения за премахване на паласките

Коментирай