Здраве и красота

Как напредването на възрастта влияе на хранителните ви нужди?

Научете какво да хапвате през всеки период от живота си

22.06.2023г. / 16 11ч.
Мария Василева
Снимка: istock

Снимка: istock

Остаряването е процес, който изглежда е безвъзвратен. Няма как да го спрем, но пък можем да се възползваме от някои малки трикове, с които да направим този период далеч по-приятен. Нека използваме старата метафора с автомобила ви. Ако сипвате в него качествено гориво, сменяте маслото редовно и като цяло го поддържате добре – той може да е в перфектна изправност и да ви служи вярно години наред. Грубо казано и с вашето тяло се случва същото – когато му давате всичко, от което се нуждае и го храните с подходяща храна, можете да забавите процесите на стареене.

Как се променя тялото с времето?

Остаряването е процес, който е свързан с определени промени в тялото. Те се случват на физиологично, хормонално и дори клетъчно ниво. От физиологична гледна точка, най-големите промени са намаляването на мускулната маса и силата, загубата на костна плътност, изтънялата и набръчкана кожа, загубата на слух и зрение. Наблюдава се и спад в нивата на хормоните, които са свързани със сексуалната активност.

Неща, които да не правите, когато сте гладни

На какво трябва да обърнете внимание в диетата си?

Въпреки че през различните етапи на живота хранителните нужди на тялото се променят, някои нутриенти си остават от съществена важност през целия живот. Протеинът помага за поддръжката и запазването на мускулната маса. Оптималното дневно количество, което трябва да приема всеки възрастен е около 1,2 г – 2,2. г на килограм телесна маса. Калцият, фосфорът, витамин D, магнезият, както и витамин K, пък помагат за поддържането на силна и здрава костна система. Противовъзпалителните храни могат да играят съществена роля в управлението на процеса на стареене. Хроничните възпаления в тялото могат да бъдат свързани с редица заболявания, които да доведат до преждевременно стареене. Ето защо включвайте повече антиоксидантни храни в диетата си, както и такива, които са богати на омега-3 мастни киселини. Хранителните вещества, които подпомагат функционирането на ДНК молекулите могат да помогнат за едно „по-здравословно“ остаряване. Витамин C, витамин Е, цинк, манган, селен – всички те предпазват ДНК от оксидация, а пък ниацин, цинк, желязо и магнезий предпазват от увреждането на ДНК и неговото възстановяване.

Кои храни да хапвате през юли?

Кои храни да избягвате?

Като цяло не се препоръчва елиминирането на нито една хранителна група, но със сигурност трябва да избягвате консумацията на храни, които предизвикват оксидативен стрес, както и възпалителни процеси в организма. Преработените храни, пакетираните такива, както и тези, които съдържат добавена захар и нездравословни мазнини се свързват с покачване на теглото, както и редица заболявания, сред които диабет, сърдечносъдови заболявания и др.

Билки, с които да потиснете апетита и глада за сладко 

Как да се храните между 20 и 40-годишна възраст?

Обикновено в тази възраст се наблюдава период на растеж, който е последван от такъв на оптимизация. Около 30-годишна възраст вие ще достигнете най-високата степен на костна плътност. Ето защо в годините, които следват, трябва да се опитате да я запазите. За да постигнете това, фокусирайте се върху консумацията на храни, богати на калций, витамин D, витамин K2, магнезий и фосфор. Такива могат да бъдат мазните риби, пълномаслените млечни продукти, ферментиралите храни, ядките и яйцата.

5 зеленчука за добро храносмилане

На какви храни да наблегнете между 40 и 60 години?

През този период се наблюдава засилване на процесите на стареене. Промените в хормоналните нива водят до повишаване на риска от инсулинова резистентност, метаболитен синдром, както и хронични заболявания. За да можете да се борите успешно с тези симптоми, в диетата ви трябва да присъстват храни, които подпомагат поддържането на оптимални нива на кръвна захар. Избирайте продукти с нисък гликемичен индекс – такива могат да бъдат зеленчуци, протеин, здравословни мазнини, както и въглехидрати, богати на фибри. Можете да включите към режима си и фастинг, който може да ви помогне за балансирането на хормоналните нива и регулиране на нивата на кръвната захар.

Вкусни смутита за отслабване

Как да се храните между 60 и 80 години?

В този период на живота отново трябва да обърнете внимание на храни, които подпомагат поддържането на костната система и мускулите. След навършване на 60-годишна възраст, приемайте повече витамин B12. Недостатъчните му нива в организма могат да доведат до проблеми с паметта. Можете да си го набавите от: риба, пилешко месо, стриди, мляко, сирене, както и гъби шийтаке. Фастингът отново може да бъде добра стратегия, особено ако искате да запазите оптимално теглото си.

Кога да приемаме различните витамини и минерали

На какво да наблегнете след 80-годишна възраст?

От основно значение за здравето си остават приемането на витамин B12 и протеин. За да подсилите аромата и вкуса на храните, можете да използвате добавянето на различни подправки. И разбира се – не пренебрегвайте пиенето на вода!

Незаменими витамини за жени в зряла възраст

Коментирай