Здраве и красота

Хитрини против цъфтящи краища на косата

Как да върнете жизнеността и здравината на косъма

26.06.2023г. / 17 20ч.
Илияна Николова
Снимка: istock

Снимка: istock

Цъфтящите краища са проблем за косата, с който никоя жена не иска да се сблъсква. И все пак това се случва. Цъфтящите краища са признак на уязвимост, крехкост и в много случаи погрешни грижи за косата, които я изтощават.

Как да се справите с цъфтящите краища на косата?

3 домашни маски срещу цъфтящи краища на косата

Ето няколко хитрини против цъфтеж на косъма, с които да направите косата си отново лъскава, жизнена и здрава.

Избягвайте миенето всеки ден

Честото измиване на косата я отслабва и създава условия за увреждането на косъма. Когато косата е твърде дехидратирана, тя е склонна към накъсване и разслояване на косъма.

Избягвайте честото и особено ежедневното измиване на косата. Това ще намали риска от цъфтеж, накъсване и начупване.

Нанасяйте шампоан само в корените, не в краищата

Една популярна грешка е нанасянето на шампоан по цялата коса. Това е излишно и вредно за косъма, защото го изтощава, пресушава, отнема влагата от него и го прави податлив на цъфтеж и накъсване.

Съставки в продуктите за коса, предизвикващи накъсване

Вместо това нанасяйте шампоан само в корените. Втривайте с масажиращи движения и при изплакване разнасяйте надолу към върховете. Косата ви ще е добре измита по този начин, но без да е пресушена и изтощена.

Нанасяйте балсам само в краищата

За да подхраните корените, нанесете маска за коса. Но за краищата наблегнете на балсама. Нанасяйте обилно количество балсам по върховете на косата, за да я хидратирате и предпазите от цъфтеж.

Свързани статии

Разресвайте косата по правилен начин

С разресването могат да се допуснат много грешки. Ресането на мокра коса е една от тях. Това я отслабва и ускорява цъфтежа на косъма, накъсва косата и я прави силно изтощена.

Разресването винаги трябва да е на суха коса за предотвратяване на цъфтеж и слабост на косъма.

Край на сухите и накъсани краища на косата

Друг важен съвет е да се започва винаги откъм краищата и да се разресва нагоре. Първо разплетете внимателно заплетените краища, а след това срешете косата от корените до върха за финал.

Не търкайте с кърпа

Търкането на мократа коса с кърпа след баня е вреден навик. Това отслабва косъма, кара го да се накъсва, разслоява и уврежда фибрите му. Вместо това косата трябва да се попива без триене.

10 трика за бърз растеж на косата

Дръжте кърпата на главата, докато влагата се попие от косата. След това не търкайте, а оставете да изсъхне по възможност на въздух, без сешоар.

Коментирай