Здраве и красота

7 причини да ядете лешници по-често

Здравословни причини да ги консумирате редовно

04.07.2023г. / 12 48ч.
Илияна Николова
Снимка: istock

Снимка: istock

Лешниците са едни от най-вкусните ядки. Те обаче са нещо много повече от това. Лешниците са суперхрана, която има фантастични ползи за организма и здравето. Те са една от най-полезните ядки, благодарение на изобилието от хранителни вещества в състава си.

5 големи ползи от фибрите

Защо лешниците са толкова полезни? Ето някои солидни причини да ги ядете по-често.

Лешниците помагат за превенция на диабет

Лешниците са много богати на мастни киселини. Тези полезни мазнини допринасят за контрола на кръвната захар. Когато в диетата са включени повече здравословни мазнини и мастни киселини, те в комбинация с протеините и фибрите осигуряват плавно повишаване на кръвната захар и контрол над риска от диабет.

Полезни са и при вече отключен диабет, тъй като подпомагат контрола на кръвната захар и инсулина.

Стимулират отслабването

Както с всички ядки, така и с лешниците е важно да се внимава с консумираното количество, тъй като са калорични. Въпреки това обаче, лешниците могат да ви помогнат да отслабнете, защото имат свойството да ускоряват метаболизма и да подпомагат усвояването на хранителните вещества от храната.

Лешниците са богати на антиоксиданти

Лешниците са една от ядките, най-богати на антиоксиданти. Това им придава мощни противовъзпалителни свойства, благодарение на които те са полезни в потискането на възпаленията, намаляването на риска от хронични и дегенеративни заболявания, рак.

Яжте фъстъци – предпазват от сърдечни заболявания

Лешниците правят кожата и косата здрави

Антиоксидантите в лешниците са полезни и за косата и кожата. Те подмладяват вида на кожата, спомагат за стегнатия ѝ вид и за намаляването на фините линии и бръчките. Косата също се нуждае от антиоксиданти, за да е лъскава, жизнена и здрава.

Свързани статии

За здрава нервна система

Лешниците са много ценни за нервната система и функциите на мозъка. В тях се съдържат много антиоксиданти, намаляващи възпалението, както и витамини от група В, които са особено важни за нервната система, правилното провеждане на нервните импулси, правилното протичане на мозъчните функции.

Лешниците правят костите здрави

Редовната консумация на лешници подпомага костното здраве. Те са много богати на магнезий, който подобрява усвояването на калция от храната. Освен това лешниците стимулират синтеза на колаген и еластин в тялото, които са важни протеини за образуването на костно вещество, ставни и хрущялни тъкани.

Какво ще се случи, ако ядете прекалено много кашу

За здрава сърдечносъдова система

Антиоксидантите, фибрите и полезните мазнини в лешниците са особено ценни за функциите на сърдечносъдовата система. Лешниците са добър приятел в понижаването на холестерола, контрола на кръвното налягане, подобряване еластичността на стените на кръвоносните съдове.

Коментирай