Здраве и красота

Знаци, че стареете по-бързо

Не спортувате редовно

02.08.2023г. / 16 10ч.
Михаела Лазарова
Снимка: istock

Снимка: istock

Колко често сте си задавали въпроса защо някои от хората, които познавате изглеждат по-възрастни от вас, докато други, които дори са с няколко години над вашите, правят впечатление със своята свежест и младоликост? Това как стареем не е само въпрос на генетика. Наличие на заболявания, прием на медикаменти, тютюнопушене, недостатъчна консумация на вода, също могат да ускорят процесите на стареене на тялото ни, сочат западни изследвания.

Кои са другите фактори, показващи, че вашето тяло може би старее по-бързо от нормалното?

По-често консумирате нездравословни храни

Знаем, че здравословното хранене е първата стъпка към постигане на добро здраве. Въпреки това, хранителните ни навици през целия ни живот, също могат да повлияят на това колко бързо остаряваме. За консумацията на предимно преработени храни и следването на интензивни диети, се смята, че може да увеличи скоростта, с която нашите клетки стареят.

Изследванията показват, че менюто с високо съдържание на захар и крайни продукти за напреднала гликация, също ускоряват процеса на стареене на тялото.

Капсаицинът и неговите ползи за здравето

Продължително седене, липса на редовна спортна активност

Вярвате или не, липсата на физическа активност и упражнения може да доведе до преждевременно стареене. Застояването, обездвижването, ускоряват риска от затлъстяване, сърдечни заболявания, инсулт, диабет и други. Също така, с напредването на възрастта ние губим мускулна маса и сила, а спортът е най-добрият начин да ги поддържаме, дори и да ги повишим.

7 причини да използваме куркума всеки ден

Консумиране на твърде много алкохол

Знаете ли, че честата консумация на алкохол също може да доведе до преждевременно стареене? Според изследвания, алкохолът може да повлияе на кръвната захар и да доведе до други проблеми като наддаване на тегло. Според учени, алкохолът може да допринесе за появата на чернодробни заболявания, рак, сърдечни заболявания и инсулт. Тялото на всеки реагира по различен начин на алкохола.

Изпитвате стрес и тревожност

Всеки човек от време на време е подложен на стресови ситуации. Въпреки това, честият стрес може да доведе до преждевременно стареене, смятат учени. Когато сме стресирани, тялото ни освобождава кортизол – хормон, който има вредно въздействие върху кожата. Стресът също така създава свободни радикали в тялото, увреждайки клетките и водещи до ранни признаци на стареене.

10 навика, които пречат на талията ви

Високи нива на кръвната захар

Високите нива на кръвната захар не са проблем само за хората с диабет, а за всеки. Те могат да са предпоставка за редица здравословни проблеми, свързани с възрастта. Има връзка между стареенето и повишените нива на глюкозата и инсулина, смятат учени. Едно от решенията е да спортуваме редовно, но също така и да намалим консумацията на захарни изделия, тестени изделия с бяло брашно, преработени меса, захарни напитки.

Свързани статии

Дълго излагане на слънце без слънцезащита

Излагането на слънчевите лъчи през цялата година ни помага да бъдем енергични, в добро настроение, с хубав загар, да поддържаме синтеза на витамин D в организма. Според западни проучвания, твърде много време, прекарано на слънце, може да ускори стареенето на кожата, особено ако не нанасяме редовно слънцезащитна козметика, дори в градска среда. За вредните слънчеви лъчи се смята, че водят не само до появата на бръчки, изсушават кожата, появата на пигментни петна, но и могат да доведат до рак на кожата.

Сквалан – за по-малко бръчки и красива коса

Недоспиване

Недоспиването е често срещан проблем. Може да сме спали 8 или повече часа, но сънят ни да е бил неспокоен. Това също се отразява на нашите енергийни нива. За да забавим процесите на стареене на тялото, за да бъдем в добра форма, качеството и продължителността на съня ни са от съществено значение.

Коментирай