Здраве и красота

Кои са най-добрите упражнения за намаляване на кръвното налягане?

Изберете танци или плуване

01.08.2023г. / 15 18ч.
Мария Василева
Снимка: istock

Снимка: istock

Високото кръвно налягане е един от проблемите със здравето, който може да протече безсимптомно. Той е широко разпространен както в нашата страна, така и в световен план. Причините за повишаването на артериалното налягане могат да бъдат свързани със съвременния начин на живот, който е свързан с много високи нива на стрес, нездравословно хранене и в частност – прием на твърде много въглехидрати, липса на адекватна двигателна активност и др. За съжаление високото кръвно по-често не се свързва с определени симптоми и оплаквания, ето защо е важно редовно да измервате неговите показатели. Ако при вас се наблюдава отклонение от нормата, незабавно се консултирайте с вашия лекуващ лекар.

В следващите редове пък ще ви предложим няколко от най-добрите упражнения, които могат да повлияят положително на високото кръвно. Ето ги и тях:

Бързо ходене

Редовните физически упражнения могат да намалят високите нива на кръвно налягане, тъй като те спомагат за по-доброто кръвообращение. Позитивните ефекти от тях можете да усетите както по време на самите упражнения, така и веднага след като приключите с тях. Ако сте притиснати от времето и нямате възможност да тренирате за по-дълъг период от време всеки ден, можете да разделите натоварването, правейки няколко по-кратки сесии на ден (3 пъти по 10 минути вместо веднъж 30 минути). Като начало, изберете бързо ходене с темпове между 5,6 км/ч до 6,4 км/ч. Подобно упражнение е подходящо за хора с наднормено тегло, тъй като е по-щадящо за ставите.

Случаи, в които е нормално кръвното налягане да се повиши

Каране на колело

Карането на колело е страхотно кардиоупражнение, което можете да изпълнявате почти навсякъде и по всяко време. Ако нямате възможност да го практикувате на открито, можете да си вземете велоергометър за домашна употреба. Ако работите вкъщи, на всеки час можете да карате по 10 минути колело – така след края на работния ден ще имате около 80-90 минути движение! Разбира се, съветваме ви темпото да е ниско до умерено, за да не покачвате нивата на кортизола.

Храни и напитки за сваляне на кръвното налягане

Плуване

Това безспорно е един от най-щадящите спортове. Той може да се практикува от хора с наднормено тегло, както и от такива, които страдат от проблеми със ставите, костите или пък като възстановителна двигателна терапия след тежки травми. Плуването е забавно и ободряващо. За да постигнете положителен ефект върху здравословното си състояние и да намалите кръвното налягане е препоръчително да сте активни поне 30 минути всеки ден.

Домашна билкова напитка за баланс на кръвното налягане

Статични упражнения

Според изследване, публикувано съвсем наскоро в the British Journal of Sports Medicine, упражнения, при които мускулите се натоварват, но липсва движение, могат да бъдат много добра алтернатива на традиционните тренировки. Ако се чудите какви са тези движения, става въпрос за т. нар. „изометрични“ или „статични“ упражнения като статичен клек на стена или планк.

4 етерични масла при високо кръвно

Танци

Тази форма на кардиоупражнение е много подходяща за хора, които не искат просто да тренират, а да се забавляват. Освен да се насладите на музиката, за около час вие ще изгорите около 250 до 400 калории, ще подобрите координацията си, ще се запознаете с нови хора и ще изградите самочувствие.

6 витамина и минерала при високо кръвно налягане

Опитайте се да свалите излишните килограми

Който и от изброените спортове да изберете, не забравяйте, че за да поддържате здравето си, трябва да обърнете внимание и на диетата. Често пъти високото кръвно е свързано и с повишаването на телесното тегло. Наднормените килограми могат да причинят проблеми с дишането (като например сънна апнея). Отслабването може да е една от най-важните промени, която да извършите в начина си на живот, за да контролирате кръвното налягане. Като важен здравен показател можем да отбележим и обиколката на талията – за да са извън рисковата група, при мъжете тя трябва да е под 102 см; а при жените тя не бива да надвишава 89 см.

3 важни причини да следите кръвното си налягане

Коментирай
1 rate up comment 0 rate down comment
данчо от елин пелин ( преди 8 месеца )
Секс и самозадоволяване намаляват не само кръвното,а и захарта - доказано!!!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар