Здраве и красота

Признаци, че може да страдате от дефицит на въглехидрати

По какво личи, че сте ограничили прекалено драстично въглехидратите

21.08.2023г. / 11 49ч.
Илияна Николова
Снимка: istock

Снимка: istock

Въглехидратите са смятани за враг на стройната фигура. За някои хора те са враг и за кръвната захар, инсулина, поддържането на здравословното състояние при диабет, както и превенцията му. По тези и много други причини въглехидратите са смятани за враг номер едно в храненето и често биват твърде рестриктивно изключвани от менюто.

Добри срещу лоши въглехидрати – каква е разликата между тях?

Прекалено драстичният подход към въглехидратите обаче не е здравословен избор. Те са една от основните хранителни групи наред с протеините и мазнините, като имат немалко основни жизненоважни функции и значения за нормалното протича не на метаболитните процеси.

Изключването на въглехидратите и драстичното им намаляване в храненето могат да доведат до дефицита им, което от своя страна да се отрази зле на цялостното здраве.

Кои са признаците, че може би страдате от дефицит на въглехидрати?

Чести настинки и вирусни инфекции

Въглехидратите са необходими на имунната система. С тяхна помощ организмът образува антитела срещу различни патогени. При дефицит на въглехидрати в диетата е възможно да се наблюдават чести боледувания.

Колкото по-разнообразна и богата на храни е диетата ви, толкова по-силна и здрава ще бъде имунната ви система. Изключването на цели групи храни, носещи ценни макронутриенти, е грешка, която може да отслаби имунитета.

Силна умора

Въглехидратите са един от главните източници на енергия за тялото. Когато в диетата липсват въглехидрати, енергийните нива спадат, а резултатът е силна умора и липса на дееспособност.

Знаци, че сте зависими към въглехидрати и навици, допринасящи за това

Ако се чувствате мудни, нямате желание за нищо, не намирате сили да се справяте с нормалните ежедневни ангажименти или се усещате изтощени даже след ставане от сън, една от възможните причини е дефицит на въглехидрати.

Постоянно главоболие

Появата на упорито главоболие може да е свързана с липса на въглехидрати. Тъй като те са свързани с редица процеси в тялото, имащи връзка с енергията, липсата или недостигът на въглехидрати може да се изрази и чрез главоболие.

Друг фактор са кетоните, които се отделят в организма при недостиг на достатъчно въглехидрати в храната. Тялото изпитва огромна нужда да си набави енергия отнякъде.

Популярни митове за въглехидратите, в които още вярваме

Когато въглехидратите не са налице, организмът се принуждава да изгаря протеини и мазнини от храната или от собствените си тъкани, за да си осигури необходимата енергия. Като краен продукт в тялото се появяват кетонни тела, натрупването на които може да доведе до главоболие.

Коментирай