Здраве и красота

Фактори, които могат да са причина за ранна менопауза

Какво увеличава риска от ранно спиране на цикъла

15.08.2023г. / 12 33ч.
Илияна Николова
Снимка: istock

Снимка: istock

Ранната менопауза е нещо, с което никоя жена не иска да се сблъсква. И въпреки че генетиката до голяма степен определя кога ще настъпи менопаузата, има фактори, които допълнително могат да ускорят този процес.

Каква е разликата между менопауза и пременопауза?

Кои са рисковите фактори, които могат да предизвикат ранна менопауза?

Рано настъпила менструация

Колкото по-рано настъпи менструацията в живота на едно момиче, толкова по-голяма е вероятността менопаузата да дойде също толкова рано. Това е така, защото всяка жена се ражда с определен брой яйцеклетки в запас.

Когато менструацията започне в много ранна възраст, яйчниковият резерв се изчерпва по-рано, което води до настъпване на ранна менопауза.

Майка ви е имала ранна менопауза

Генетичните фактори оказват голямо влияние върху това дали ще имате ранна менопауза. Вероятността това да се случи, ако вашата майка и баба са имали ранна менопауза, е голяма.

Тютюнопушене

Вредните навици оказват влияние върху хормоните и половата система. Тютюнопушенето може да увреди хормоналния ви баланс и да предизвика ранно изчерпване на яйчниковия резерв. Колкото по-рано спрете да пушите, толкова по-нисък е рискът от възникване на ранна менопауза.

Кои тренировки са подходящи за жени в менопауза?

Поднормено тегло

Ако сте прекалено слаби и нямате почти никаква мастна тъкан в резерв, това може да се окаже негативен фактор за ранна менопауза.

Слабите жени, които не се хранят пълноценно или спазват драстични диети, за да поддържат фигурата си, често имат проблеми с цикъла. Той може да стане оскъден, да е нередовен или да спре изцяло за известно време.

Автоимунни заболявания

Автоимунните заболявания се намесват в редица процеси в организма, като предизвикват погрешното им протичане. Заболявания, като хормонални дисбаланси на щитовидната жлеза, лупус, ревматоиден артрит, болест на Адисон са само част от състоянията, които могат да са фактор за ранна менопауза.

Етерични масла при менопауза

Свързани статии

Това се случва, защото при тези заболявания имунната система атакува клетките на организма, като нарушава нормалните им функции.

Като резултат е много вероятно клетките на яйчниците, особено функционалната им тъкан, отделяща хормони и годни яйцеклетки, да пострада. Това води до ранна менопауза или трудности в репродуктивната функция.

Хроничен стрес

Високите нива на стрес в организма за дълго време са фактор за настъпване на ранна менопауза. Стресът може да се отрази зле на здравето в много аспекти, като репродуктивните проблеми и ранната менопауза са един от тях.

Ранни симптоми на менопауза

Добрата новина тук е, че овладяването на стреса и усилията в максималното му преодоляване е начин да намалите риска от различни здравословни проблеми, дължащи се на него. Това може да помогне и да се предпазите от ранна менопауза.

Коментирай