Здраве и красота

Как да спрете диарията?

Направете си айрян

15.08.2023г. / 11 23ч.
Мария Василева
Снимка: istock

Снимка: istock

С планирането на летните отпуски мнозина от нас освен плажни дрехи и бански, приготвяйки багажа си, взимат със себе си и най-нужните лекарства от първа необходимост. Неизменно препаратите против диария са едни от тях, тъй като смяната на климата и недобрата хигиена предразполагат за появата на стомашни неразположения.

В следващите редове ще ви предложим няколко изпитани метода, които могат да ви помогнат да облекчите това неприятно състояние. Ето ги и тях:

Обърнете внимание на течностите

Свързани статии

Това е може би първото нещо, което ви идва наум, независимо дали става въпрос за диария при дете или възрастен. Прекалено честото изхождане може да доведе до обезводняване и до появата на чувство на отпадналост и замаяност. В случая поемането на достатъчно течности е жизненоважно, като освен вода, те могат да бъдат: костен бульон (който ще балансира количеството на загубени аминокиселини и електролити); зеленчуков сок; кокосова вода; билкови чайове – например от нар, копър или джинджифил.

Променете диетата си

За да спрете това неприятно състояние, ще е необходимо за кратко да промените хранителните си навици. Наблегнете на продукти, които ще облекчат диарията, като например: банани, бял ориз, хляб, овесени ядки, варени или печени картофи; печено пилешко месо (без кожа); пилешка супа. Към менюто си добавете и ленено масло, тъй като е доказано, че то намалява продължителността на стомашното разстройство. Със сигурност, докато трае диарията, трябва да избягвате да консумирате храни, които съдържат захар, изкуствени подсладители, глутен; премахнете от менюто си газирани напитки, кофеин, ядки, някои млечни продукти, бобови култури, сладолед, алкохол и др.

Консумирайте достатъчно пробиотици

Свързани статии

Пробиотиците са бактерии или дрожди, които естествено населяват храносмилателния тракт и подпомагат пълноценното усвояване на хранителните вещества. Те са от огромно значение за цялостното здравословно състояние на организма и разбира се, подобряват дейността на стомаха и червата. Можете да си ги набавите под формата на хранителна добавка или да консумирате продукти, които ги съдържат, като например: сирене котидж, тъмен шоколад, зелени маслини, кефир, кимчи, комбуча, мисо, кисели краставички, кисело мляко. При всички случаи се консултирайте с лекуващия ви лекар, преди да започнете приема на каквито и да е препарати. По негова препоръка можете да добавите към режима си и храносмилателни ензими, глутамин на прах, сок от алое вера или семена от чия или лен.

Опитайте домашни лекове

Ако не сте почитатели на конвенционалната медицина, можете да опитате и някои домашни лекове против диария. Един от тях е да си приготвите отвара от куркума. За целта смесете 2 с. л. куркума на прах със 300 мл вода, оставете на котлона да заври и пийте, след като се охлади. Този корен със характерен цвят притежава мощни противовъзпалителни свойства, които потискат възпаленията в червата и облекчават диарията.

Как да подобрите чревната си флора?

Чай от лайка и мащерка

Тези две билки в комбинация могат да ви помогнат да успокоите раздразнения стомах. Пригответе си чай от тях и го пийте през деня студен или топъл. По желание можете да добавите и корен от джинджифил или пък джинджифил на прах.

Храни, които могат да предизвикат диария?

Айрян

В случай на разстройство е препоръчително да консумирате напитки, които съдържат сол, тъй като тя има способност да спомага за задържането на вода в организма. Това може да ви предпази от загубата на електролити и аминокиселини, а пък киселото мляко ще повлияе добре на състоянието на чревната ви флора. Пригответе си айрян, като в половин кофичка кисело мляко добавите ½ ч. л. сол и допълните с вода. Разбъркайте и пийте през деня.

10 безценни ползи от пробиотиците

Коментирай