За дома

Бактерии, които виреят по тоалетната чиния

Крият сериозен риск от инфекции

08.05.2023г. / 08 07ч.
Илияна Николова
Снимка: istock

Снимка: istock

Тоалетната е част от всеки дом. Редовното ѝ почистване е част от домашните задължения. Но много хора неглижират това, защото разчитат, че щом само те я ползват, всичко е наред и тоалетната чиния е чиста за разлика от обществените тоалетни. Това обаче не е така.

Защо не трябва да пускаме водата в тоалетната при отворен капак?

Тоалетната чиния вкъщи се нуждае от редовно почистване през ден-два, защото по нея виреят редица опасни бактерии, които могат да ви заразят.

Кои са бактериите, които се размножават много бързо по тоалетната чиния и крият риск от инфекции?

Ешерихия коли

Ешерихия коли е една от най-разпространените бактерии. Тя е навсякъде около нас, затова почистването е от голямо значение. Ешерихия коли може да се открие в червата, в замърсена вода, храна. Тя се задържа лесно по гладки повърхности, което я прави изключително устойчива. Лесно се пренася от замърсените повърхности в тялото при досег.

Ешерихия коли може да предизвика гадене, повръщане, коремни инфекции, инфекции по лигавиците. Ако не се лекува навреме, може да създаде сериозни здравословни проблеми.

Стрептококи

Стрептококовите бактерии са широко разпространени. Те се срещат по тоалетната чиния в изобилие, тъй като се задържат лесно по гладки повърхности. Те се срещат и по човешката кожа, като част от флората. Употребата на тоалетната ежедневно и нередовното ѝ почистване крие риск от пренасяне на стрептококи и инфектиране с тях.

Как да накараме банята да ухае прекрасно и да лъщи от чистота

Стрептококите могат да причинят инфекции на дихателните пътища, пневмония, кожни инфекции, обриви.

Стафилококи

Стафилококовата инфекция е също толкова разпространена. Стафилококите са бактерии, които също се срещат в тялото, като част от бактериалната флора. Те създават проблеми, когато се размножат прекалено и причинят инфекция.

Стафилококите са много издръжливи. Те могат да останат живи върху гладки повърхности повече от два месеца, което ги прави особено коварни. Задържат се по гладки повърхности, особено във влажна среда, но и по предмети, които докосваме постоянно в ежедневието – ключове, дистанционни, телефони, автомобили, дръжки.

Шигела

Шигелата е също толкова разпространена бактерия, която се среща и по тоалетната чиния. Пренася се лесно от различни повърхности и може да причини инфекции по кожата, диария, силни коремни спазми и болки, придружени с тежка диария, понякога дори с кръвозагуба и обезводняване.

Домашни ароматизатори за тоалетна

Редовното почистване на тоалетната с дезинфекциращи препарати намалява размножаването на шигелата. Това намалява и риска от опасни инфекции. Важно е гладките повърхности в досег с влажна среда в дома да се почистват редовно, защото шигела може да остане активна върху тях повече от две седмици.

Коментирай