Здраве и красота

5 алтернативни тренировки за хора, които не обичат фитнеса

Тренирайте ходене у дома

11.08.2023г. / 12 56ч.
Мария Василева
Снимка: istock

Снимка: istock

Само преди няколко десетилетия думата „фитнес“ е звучала доста екзотично и малцина са били тези, които са посещавали залата за тренировки. Към днешна дата обаче това съвсем не е така. Дори и най-начинаещите в сферата на спорта и движението знаят какво са дъмбели, лежанка или пък въглехидрати и протеини, както и за какво служат те. Но въпреки световната популярност на фитнеса, мнозина не харесват този спорт и го намират за скучен.

Ето защо в следващите редове ще ви предложим няколко алтернативни тренировки, с които можете да поддържате форма и да сте здрави. Ето ги и тях:

Бокс

Въпреки че много дами намират този спорт за жесток и варварски, не липсват и такива, които споделят, че именно чрез него те са успели трайно да се сбогуват с излишните килограми. Ако търсите тренировка, която да натовари цялото ви тяло и да ви накара да се чувствате като героиня в екшън филм, то боксът е точно за вас. Степента на натоварване ще бъде съобразена с вашето ниво и като начинаещ няма да ви е необходимо почти никакво оборудване. Боксът е забавен начин да се освободите от натрупаната негативна енергия, да подобрите здравето на сърцето, да загубите излишните килограми, да намалите стреса, да подобрите баланса си и не на последно място – да понижите високите нива на кръвното налягане.

Няколко лесни упражнения, с които ще оформите раменете си

HIIT тренировки


Високоинтензивната интервална тренировка (High Intensity Interval Training или HIIT) е идеален начин да спортувате, поддържайки здравето и формата си, ако нямате много време. Упражненията, които могат да се съчетаят в една такава тренировка са ефективни, ще ви накарат да се изпотите и да тренирате всички основни групи мускули. Освен това, за да правите HIIT, не е необходимо да посещавате зала, а можете да правите тренировките у дома. В същността си, този метод на трениране съчетава кратки серии от упражнения, последвани от кратка почивка. За да правите такива тренировки ще ви е необходим таймер.

Кои са най-добрите упражнения за намаляване на кръвното

Въртене на обръч

Свързани статии

Едва ли сте очаквали това позабравено детско занимание да попадне в този списък, но истината е, че въртенето на обръч е много забавен начин да се раздвижите и да изгорите калории. Ако не сте сигурни откъде да започнете, можете да потърсите онлайн класове и да се вдъхновите допълнително.

За да практикувате този спорт няма да ви е необходима скъпа екипировка. Въртенето на обръч е безопасен и забавен метод да се освободите от излишните мазнини, да подобрите баланса си, да заздравите коремната си мускулатура и да подпомогнете значително издръжливостта на сърдечносъдовата си система. Нека не забравяме, че тази тренировка ще натовари и мускулите на бедрата и дупето ви.

Ходете у дома


Ако искате да се раздвижите, без да напускате дома си, можете да опитате да ходите у дома. Можете да направите това дори ако нямате бягаща пътека. Разбира се, подобна тренировка не е високоинтензивна, но пък все пак е доста лесен начин за изгаряне на калории. Можете да потърсите в интернет клипчета, които да ви подскажат как можете да ходите у дома, като редувате маршируване на едно място, ходене напред-назад или встрани, подскоци на едно място и др.

Ако работите от вкъщи, можете да помислите и за закупуването на пътека за ходене. На пазара съществуват варианти, които могат да се съчетаят с по-високо работно бюро. Така ще можете да направите 10 000 крачки в уюта на своя дом, при това – докато работите!

Много ефективно упражнение против запек и подуване на корема

Скачане на въже

Скачането на въже може да бъде чудесна форма на упражнение, освен това чрез него ще можете да подобрите координацията си и да направите страхотна кардиотренировка докато скачате, при това на едно място. С нея ще натоварите прасците, бедрата, коремните мускули, както и тези на ръцете и раменете.

Според персоналния треньор Майкъл Бенет, ако искате да използвате скачането на въже като метод за отслабване, трябва да го правите от 45 до 75 минути наведнъж, 4 пъти седмично.

Коментирай
Свободно време