Здраве и красота

Какви са 7-те най-големи ползи от хот йога?

Можете да използвате този стил, за да намалите ефектите от менопаузата

18.08.2023г. / 06 36ч.
Мария Василева
Снимка: istock

Снимка: istock

Йога възниква преди векове и можем да кажем, че вероятно тя е първата система не само за упражнения, но и за начин на живот. В зависимост от стила, който изберете да практикувате, вие можете да се насладите на редица ползи за здравето. Все по-популярна става т. нар. „хот йога“ или „гореща йога“, като специфичното при нея е, че тя е интензивна тренировка, която спомага за изгарянето на калории, намаляването на нивата на кръвната захар, подобряването на състоянието на кожата и др.

Хот йогата се изпълнява в помещение с контролирана топлина, като целта е имитирайки гореща вана или сауна, вие да придобиете усещането за релакс. Топлината и влажността пък правят по-трудно изпълнението на позите. А ето и кои са най-големите ползи от практикуването на този стил йога:

Изгаряне на калории

Топлината може да помогне за изгарянето на повече калории. С традиционната йога можете да се освободите от около 183 калории за един час, а по време на сесия гореща йога, можете да изгорите цели 330 калории (ако сте жена) и 460 (ако сте мъж). Според проучване, този стил йога може да се използва и като метод за отслабване. Заради повишената топлина в студиото, метаболизмът на тялото се ускорява, както и кръвообращението, а мускулите и цялото ви тяло са по-натоварени.

Можете ли да отслабнете с йога?

Повишена гъвкавост

Разтягането, докато мускулите ви са „топли“ по време на хот йога, подобрява тяхната гъвкавост и увеличава обхвата на движение на ставите. Проучване от март, 2013-та година, публикувано в Journal of Strenght and Conditioning Research установило, че след 8 седмици, участници, които са практикували Бикрам йога, имали по-добра гъвкавост в раменете, долната част на гърба и подколенните сухожилия, в сравнение с контролната група.

Йога пози, които ще подобрят стойката ви

Увеличен капацитет на белите дробове

Тъй като йога се концентрира върху дихателните техники и и вниманието към дишането, чрез нея вие тренирате дробовете си да задържат повече въздух. Поемането на редовни, дълбоки вдишвания позволява на повече кислород да навлезе в кръвта ви, поддържа белите ви дробове здрави и увеличава белодробния капацитет, който има тенденция да намалява с възрастта.

Как да балансирате чакрите си?

Помага за намаляване на симптомите на депресия

Според Американската асоциация по психология, както йога, така и медитацията могат да помогнат за намаляване на симптомите на депресия. Проучване от май-юни 2018-та, проведено сред ветерани за период от 6 седмици, показва, че практикуването на йога, медитация и дишане за само 60 минути седмично помага на участниците да изпитат цялостно подобрение в настроението си и да намалят симптомите си на депресия.

Регулира нивата на кръвна захар

Хора, които страдат от диабет тип 2, могат да се възползват от положителният ефект на йога върху здравето и по-специално – контролирането на нивата на кръвна захар. Проучване в Journal of Bodywork and Movement Therapies от 2013-та показало, че дори само 8 седмици практика на Бикрам йога подобрява глюкозния толеранс при по-възрастни хора, които са склонни към затлъстяване.

10 знака, че е време да практикувате йога

Подобрява състоянието на кожата

По-голямото изпотяване подобрява циркулацията на кръвта и спомага за навлизането към клетките на кръв, богата на кислород. Това се отразява на начина, по който кожата ви изглежда след тренировка, а именно – тя е блестяща и стегната. Изпотяването, което е провокирано от изпълнението на упражненията, може дори да забави признаците на стареене и да спомогне за производството на колаген, което пък да доведе до по-добра хидратация и по-голяма еластичност на кожата.

Йога пози за стягане на бедрата и дупето

Повишава костната маса

С напредването на възрастта костната плътност естествено намалява. Жени, които преминават през менопауза, могат да изгубят до 50% от костната си маса (половината, от която се губи през първите 10 години след началото на менопаузата). Повишената температура, в която се изпълняват упражненията по хот йога и по-топлата среда намаляват ефектите от остеопорозата при жените чрез подобряването на кръвообращението, дишането и изпотяването.

3 йога пози за силен имунитет

 

Коментирай