Здраве и красота

6 начина да подсилим имунитета на детето в края на лятото

Спортувайте заедно, за да сте здрави

12.09.2023г. / 12 03ч.
Мария Василева
Снимка: istock

Снимка: istock

Лятото е времето, в което всички родители могат да си отдъхнат поне за малко и да оставят в близкото минало спомените и страха си от зимните вируси. Разбира се, това щастие е кратко, както и самото лято. В неговия край е време да помислите за имунитета на вашите малки герои и за това как да подсилите организма и здравето им, с оглед на предстоящите есенно-зимни месеци. А ето и няколко съвета:

Обърнете внимание на миенето на ръцете

Пандемията от COVID-19 ни показа колко важно е това на глед простичко действие. Не бива да пренебрегваме грижата за хигиената си, без значение, че през лятото сме повече навън, а пък децата са заети с увлекателни игри. Не забравяйте да учите мъниците колко е важно това, за да са здрави и силни. Препоръчително е ръцете да се мият поне 20 секунди, което може да е ужасно много време за едно дете. Ето защо, можете да кажете на детето да брои до 20 или пък да казва азбуката, докато си мие ръцете.

Топ 5 хранителни добавки за оптимално здраве

Насърчавайте консумацията на храни, богати на пробиотици

Храносмилателната система на детето ви има нужда от полезни бактерии. Един от начините, чрез които можете да ги набавите е да добавите към менюто на малкия човек храни, богати на пробиотици, като например: кисело мляко, айрян, сирене или кефир. Ако детето ви не харесва вкуса на млякото, можете да изберете вариант на кефир с плодов вкус или хранителна добавка пробиотик.

5 храни, вредящи на имунитета ни

Научете детето колко е важно да пие вода

За съжаление, водата не е много предпочитана напитка от децата. Но за сметка на това, тя си остава най-полезната за здравето им. Горещите летни дни, дългите часове на открито и активните игри могат да доведат до загуба на течности, а оттам – много лесно и до дехидратация. Децата имат нужда от 1,5 – 1,8 литра вода на ден, като можете да разнообразявате вкуса ѝ с плодове или свежи зеленчуци.

Здравословни ползи от водата, обогатена с плодове

Увеличете приема на плодове и зеленчуци

Ако искате да защитите детето си, един от най-лесните начини е да добавите към диетата му цветни плодове и зеленчуци, като например: моркови, зелен боб, портокали, ягоди. Ярките им цветове се дължат на вещества, наречени каротеноиди. Това са вид фитонутриенти, които повишават имунитета. Освен това те могат да увеличат и производството на бели кръвни клетки, които се борят с инфекциите. За целта, накарайте детето си да приема поне пет порции плодове и зеленчуци на ден.

11 лесни стъпки за силна имунна система

Уверете се, че детето спи достатъчно

Според Кати Кемпер, доктор по медицина, педиатър в Кълъмбъс, Охайо: „Лишаването от сън може да направи възрастните хора по-податливи на заболявания и да намали естествените съпротивителни сили на организма, които действат като оръжия на имунната система, атакувайки микробите. Същото важи и за децата.“

Многобройните дейности, с които се занимават децата в детската градина могат да ги накарат да се чувстват превъзбудени и да затруднят заспиването следобед. Ето защо, ако знаете, че вашето дете не спи по време на задължителната дрямка, постарайте се то да си почива добре у дома и да ляга по-рано.

5 вида чай за силна имунна система

Тренирайте заедно

Децата обожават да играят и въпреки това, те могат да се съпротивляват ако ги карате да излизате просто на разходка. За да създадете у децата си добра двигателна култура и любов към движението, спортувайте с тях! Бъдете пример за подражание и се опитвайте вие самите да спазвате правилата, които се опитвате да налагате. Според редица изследвания, редовните физически упражнения увеличават броя на защитните клетки в организма, като това се отнася както за възрастните, така и за децата.

Коментирай