Здраве и красота

5 закуски, подходящи за дами на 40+ години

Направете си смути в купа 

11.10.2023г. / 06 09ч.
Мария Василева
Снимка: iStock

Снимка: iStock

За много жени тази възраст е преломен момент в живота. Всички знаем, че грижата за себе си е най-добрата инвестиция, която можем да направим. А пък един от жизненоважните аспекти за здравето е приемането на качествена храна и напитки. Последните научни изследвания доказаха, че закуската е най-важното хранене за деня.

Ето защо в следващите редове ще ви предложим няколко идеи за леки сутрешни хранения, които са подходящи за дами на 40+ години. Ето ги и тях:

Кисело мляко с плодове и мюсли

Киселото мляко е богато на протеини и пробиотици, които могат да поддържат здравето на храносмилателната система и състоянието на мускулите. Как да си приготвите тази закуска? В купичка с кисело мляко добавете пресни горски плодове, струйка мед и малко мюсли (които ще ви снабдят с фибри и ще придадат хрупкавост). Тази закуска осигурява протеини, фибри и антиоксиданти и ще ви помогне да стартирате деня си по най-добрия възможен начин. 

Свързани статии

Овесена каша с ядки и семена 

Овесените ядки са чудесен източник на фибри, които могат да помогнат за доброто храносмилане и регулирането на теглото ви. От предната вечер накиснете в купа с вода желаното количество овесени ядки, а на сутринта добавете шепа нарязани ядки (бадеми, орехи или др.). Сложете и семена (ленено семе или пък семена от чиа), за да добавите здравословни мазнини, омега-3 и допълнителни фибри. Можете да подсладите кашата с малко кленов сироп или мед за вкус. 

Свързани статии

Зеленчуков омлет 

Яйцата са пълни с протеини и хранителни вещества (като например холин), които са нужни, за да поддържат здравето на мозъка. Направете си омлет със зеленчуци, като към яйцата добавите и спанак, чушки, домати или пък гъби. Отгоре го поръсете със сирене за допълнителен вкус. 

Тост с авокадо и пушена сьомга 

Авокадото е чудесен източник на здравословни мазнини и калий. Тези вещества могат да ви помогнат да поддържате оптимални нивата на кръвното си налягане. Намажете смачканото авокадо върху препечен пълнозърнест тост и отгоре добавете малко пушена сьомга и няколко капки лимонов сок. Тази комбинация осигурява полезни за сърцето мазнини и омега-3 мастни киселини.

Свързани статии

Смути в купа 

Направете си заготовка от замразени плодове (напр. горски плодове, банан) и добавете към тях кисело мляко, спанак или зеле и чаша бадемово мляко. Изсипете смутито в купа и сложете гранола (за предпочитане без захар), филирани бадеми и пресни плодове. Тази закуска е пълна с витамини, минерали и антиоксиданти. 

Коментирай