Здраве и красота

6 от най-добрите плодове за закуска

Лесни за комбиниране с други храни

20.10.2023г. / 08 55ч.
Михаела Лазарова
Снимка: istock

Снимка: istock

Знаем, че закуската е първото и най-важно хранене за деня. Добре балансираната закуска полага основите за един ден, в който да се чувстваме енергични, в добро настроение, без желание да наваксаме с храната на следващите хранения. Ето защо е важно с какво закусваме всеки ден. Плодовете са чудесно допълнение към нашата здравословна закуска.

Кои са едни от най-полезните, които да добавите, вижте в следващите редове. 

Ябълки

Тези плодове са богати на фибри, витамин С и антиоксиданти. Също така, ябълките са добър източник на флаваноида кверцетин, който има антивирусни и антибактериални свойства и може да засили имунната система, сочат изследвания. Кверцетинът може да бъде особено полезен при хора със сезонни алергии, смятат западни специалисти. Друго предимство на ябълките е, че се комбинират добре с много храни за закуска, сред които овесени ядки, ядкови тахани и масла, кисело мляко и други. 

Свързани статии

Горски плодове

Прекрасна добавка са към здравословни палачинки, смутита. Горските плодове като малини и сини боровинки, които дори през есенно-зимния период успяваме да намерим свежи в супермаркетите, са богати на различни фитонутриенти, антиоксидантни и противовъзпалителни хранителни вещества, фибри, витамин С. Имат малко калории и захари, а консумацията им не води до резки повишения на кръвната захар, което пък намалява риска от преяждане през останалата част от деня. 

Нар

Семената на нара са много богати на антиоксидантни полифеноли, наречени антоцианини, които могат да помогнат за защитата на репликиращите се клетки срещу увреждане от свободните радикали, сочат изследвания. Смята се, че редовната консумация на нар може да доведе до намаляване на риска от рак на простатата, дебелото черво, белите дробове и гърдата. Семената от нар са уникални и съдържат и много по-концентрирани нива на антиоксиданти, витамини К, С, калий, фибри и фолат. Семената от нар стават за направата на пресен сок, лимонада, като добавка към кисело мляко, овесени ядки. 

Банан

Бананите са един от плодовете, които най-лесно можем да включим в закуската. Можем да ги комбинираме с тахан, да приготвяме с тях полезни палачинки, смутита. Да ги добавим към рецептите за сладък хляб, овесена каша и т. н. Като плодове, бананите се смятат за полезни за здравето на храносмилателната система. Осигуряват ни енергия, калий, фибри, витамини от група В, магнезий, манган и други. 

Свързани статии

Киви

Кивито може да не е толкова популярно като ябълките и горските плодове, но също е прекрасен плод за закуска, особено ако страдате от запек. Кивито може да се добави към овесена каша, смути. Консумацията му допринася за повишаване на имунитета, намаляване на килограмите, подобряване на храносмилането и други. 

Авокадо

Друг плод, който е подходящ за закуска, тъй като също осигурява ситост и енергия в началото на деня. Авокадото съдържа фибри, полезни мазнини, витамини К, Е и С и фолат. С него могат да се правят палачинки, може да се добави към смути, тост и т. н. 
 

Коментирай