Здраве и красота

Вредни неща за кожата над 30 години

Какво не трябва да правите в тази възраст, за да остане кожата млада и красива

05.11.2023г. / 10 35ч.
Илияна Николова
Вредни неща за кожата над 30 години

Кожата се изменя с течение на всяко десетилетие. Ако в двайсетте ви години е имала една структура, то в трийсетте нещата вече се променят. Първите стареещи процеси започват именно тогава и е важно да започнете да отделяте повече внимание на това как се грижите за кожата си и какво правите за нея. 

Има неща, които със сигурност трябва да спрете да правите с кожата си, ако сте в трийсетте си години. 

Кои са вредните неща за кожата над 30 години?

Не допускайте кожата да остане непочистена 

Ако в по-ранните си години сте пропускали грижата за кожата в почистването, в 30-те си години е много важно да не го допускате. Почистването на грима и мръсотията от кожата на лицето трябва да се случва абсолютно всеки ден без изключение. 

С напредване на възрастта кожата става все по-уязвима към замърсяванията и остатъците от грим. Те запушват порите, създават условия за ускорено стареене и поява на бръчки.

Над 30 години кожата се нуждае от щателно почистване и безапелационно премахване на грима всяка вечер. Това ще ѝ помогне да запази свежия си млад вид по-дълго. 

Важно е да не забравяте, че остатъците от грим могат да причинят възпаления в кожата, които да ускорят процесите на стареене и да създадат условия за развитие на пъпки, дори акне. 

Бъдете внимателни със съставките, ако имате акне 

Акнето в 30-те години е различно от това в тийнейджърската възраст и в 20-те. В по-ранните години обикновено кожата е по-мазна, склонна да секретира повече себум и да създава условия за запушване. 

В този период обикновено продуктите, съдържащи салицилова киселина са едно от главните решения. В 30-те обаче тази съставка е добре да се редуцира. Причината е, че салициловата киселина пресушава кожата, прави я по-уязвима и склонна към опъване. 

Свързани статии

В 30-те години кожата природно започва да става по-суха и да не се омазнява така обилно, както в 20-те. По тази причина трябва да сте по-внимателни със салициловата киселина, тъй като допълнителното изсушаване и раздразнение на кожата може да доведе до по-ранна поява на бръчки и ускоряване на стареещите процеси. 

За да се справите с акнето след 30 е важно да включвате повече продукти, съдържащи витамин Е, А и С, които са мощни антиоксиданти. Те намаляват възпалението, като същевременно влияят и върху забавянето на процесите на стареене. 

Правете всичко възможно да контролирате теглото си

С напредване на възрастта кожата губи еластичността си и този процес е необратим. За да успеете да се справите с това и да не ускорявате появата на бръчки и отпусната кожа е от огромно значение да съумявате да контролирате теглото си.

Отслабването и напълняването, йо-йо ефектът от диетите и всичко, което предизвиква резки промени в теглото ту в едната посока, ту в другата, са пагубни за кожата. Колкото по-често допускате напълняване и отслабване след това, толкова по-отпусната и увредена ще е кожата ви в тази възраст. 

Коментирай
1 rate up comment 0 rate down comment
... ( преди 5 месеца )
Свободно време