Здраве и красота

Навици в ежедневието, които увреждат бъбреците

Грешки всеки ден, които не трябва да допускате

27.10.2023г. / 08 37ч.
Илияна Николова
Навици в ежедневието, които увреждат бъбреците

Бъбреците са орган, без който животът е невъзможен. Те отговарят за редица жизненоважни функции и затова доброто им здравословно състояние е от първостепенно значение за цялостното здраве и качество на живот. 

Ако бъбреците са увредени, всички останали органи и системи в тялото наред с изпълнението на функциите им се влошават. Ето защо е много важно да се стараете да поддържате здравето на бъбреците си. 

За съжаление, много хора имат лоши навици всеки ден, които увреждат бъбреците. Много от нас не си дават сметка, че вредят на бъбреците си с някои навици, които имат всеки ден и които имат както пряко, така и косвено влияние върху бъбречната функция. 

Кои са навиците в ежедневието, които увреждат бъбреците?

Злоупотреба със сол в храната 

Ако се храните прекалено солено, това ще навреди на бъбреците ви. Изобилното количество сол в храната товари бъбреците, защото причинява задържане на течности в тялото. 

Бъбреците се затрудняват във филтрацията на излишната вода, токсини и отпадни вещества, което създава условия за развитие на бъбречни възпаления и заболявания. 

Злоупотреба с алкохол 

Редовната, още повече изобилна консумация на алкохол вреди не само на черния дроб, както сме свикнали да смятаме, но и на бъбреците. Всичко, което преминава през организма и храносмилателния тракт, бива обработено от бъбреците. 

Ако консумирате алкохол често и още повече в големи количества, това крие риск за бъбречното здраве. 

Дехидратация 

Ако не пиете достатъчно вода, това може да навреди на бъбреците ви. Бъбречната функция до голяма степен зависи от оптималното количество течности в организма. Те не трябва да са нито прекалено много, нито твърде малко. 

В този смисъл, ако сте обезводнени, това затруднява бъбреците и в дългосрочен план, ако не пиете достатъчно вода, ще създадете условия за бъбречни заболявания, най-малкото за камъни в бъбреците. 

Свързани статии

Прекалявате с протеините 

Ако консумирате твърде много протеини, идващи от животински продукти или хранителни добавки за спортисти, това може да увреди бъбреците ви. 

Протеините изискват доста голям ресурс за обработка от организма. Ако са в твърде големи количества всеки ден, това претоварва бъбреците и може да ги изтощи. 

Консумирате сладко 

Сладкото не само води до напълняване и повишава риска от диабет. То може да навреди на абсолютно всеки орган, тъкан и система в организма. 

Сладкото, особено добавените захари, от които тялото ви изобщо няма нужда, създават възпаления, които с течение на времето предизвикват увреждания в органите и системите, създавайки условия за развитие на различни хронични заболявания. 

Коментирай