Здраве и красота

Храни при раздразнен и болезнен стомах

Как да намалите болката в корема

23.10.2023г. / 12 00ч.
Илияна Николова
Храни при раздразнен и болезнен стомах

Болките и спазмите в стомаха са често срещан проблем, който обикновено може да се повлияе доста добре с помощта на подходящата храна. 

В зависимост от тежестта на оплакванията винаги е добре да се консултирате с лекар, но междувременно е препоръчително да предприемете и промени в храненето, с помощта на които ще можете да облекчите болките, спазмите, подуването, киселините. 

Кои са храните, които могат да ви помогнат при раздразнен и болезнен стомах?

Ориз 

Оризът е богат на нишесте, което полепва по стените на лигавицата на стомаха и намалява контакта на останалите хранителни вещества с нея. Това допринася за намаляване на киселините, а оттам и раздразненията, причиняващи болка. 

Белият ориз е рафиниран, което означава, че се обработва значително по-лесно от стомаха, а това намалява риска от допълнителни раздразнения. 

Картофи 

Картофите също са богати на нишесте, което облекчава стомашни болки. Ако страдате от раздразнен стомах, картофите са една от храните, на които е добре да наблегнете. 

Те се усвояват сравнително лесно от стомаха, не предизвикват затруднения в храносмилането и допринасят за цялостния оздравителен процес. 

Джинджифил 

Въпреки че джинджифилът е леко пикантен и с пиперлив вкус, той притежава много мощни противовъзпалителни вещества, които облекчават стомашни болки и спазми. Джинджифилът освен това има невероятната способност да потиска гаденето и позивите за повръщане. 

Използвайте пресен корен от джинджифил или си сварете отвара от него. Ще облекчи оплакванията ви. 

Банани 

Структурата на бананите е месеста и лесносмилаема. Те са една прекрасна храна, когато имате проблеми със стомаха. Не предизвикват раздразнения, а напротив – подпомагат справянето с появилите се такива. 

Богати са на калий и антиоксиданти, които балансират стомашно-чревната флора. Фибрите в тях намаляват възпалението и в комбинация с антиоксидантите правят потушаването на болките и спазмите по-лесно. 

Свързани статии

Чай от мента и мащерка 

Направете си отвара от мента и мащерка. Тя ще ви помогне да се справите с оплакванията в стомаха. Тези две билки намаляват възпаленията, болките, потискат киселините и могат да са много добър приятел в справянето с гастритни и рефлуксни оплаквания. 

Пюре от ябълки или ябълки без кората 

Ако имате стомашни оплаквания, ябълките могат да ви помогнат да се справите с болките, киселините и спазмите. Яжте обелени ябълки от червени или жълти сортове. Зелените са по-кисели и с остър вкус, заради което са непрепоръчителни. 

Можете да си направите и ябълково пюре, което има много полезен ефект при раздразнен стомах. Яжте ябълково пюре в продължение на няколко дни, докато оплакванията утихнат. То ще ви помогне да се справите със стомашните проблеми. 

Кисело мляко 

Киселото мляко е друг натурален продукт, който помага при раздразнен стомах. То е богато на протеини, млечни киселини и най-вече пробиотици, които връщат баланса във флората, намаляват стомашните киселини и не дразнят стомаха. 

Коментирай
Свободно време