Здраве и красота

6 трика за премахване на тъмните кръгове около очите

Намалете излагането на слънце 

03.11.2023г. / 11 10ч.
Мария Василева
Снимка: iStock

Снимка: iStock

Ако се опитвате да отнемете няколко години от начина, по който изглеждате, със сигурност сте опитвали какво ли не. Може би сте забелязали, че тъмните кръгове около очите ви ви карат да изглеждате уморени и недоспали. В такъв случай, едва ли можете да си позволите да ходите без грим, тъй като искате да прикриете тези „недостатъци“ на лицето ви.

В следващите редове ще ви предложим няколко съвета как да премахнете тъмните кръгове и да подхраните кожата около очите. Ето ги и тях:

Използвайте продукти с витамин С 

Ценният витамин подпомага производството на колаген. Увеличаването на производството на колаген в зоната под очите може да помогне на застоя на кръвта в тази област, което може да е причина за обезцветяване на кожата. Консултирайте се със специалист и изберете подходящия за вас продукт с висока концентрация на витамин C.

Свързани статии

Включете към рутината си ретиноидни кремове  

Подобни продукти също могат да помогнат за насърчаване на производството на колаген и да подобрят видът на тъмните кръгове под очите. Ретиноидите са производни на витамин А, които действат чрез свързване с рецепторите на ретиноева киселина, което ги прави много мощен съюзник срещу стареенето. Кремовете с витамин А намаляват съдържанието на меланин в кожата. Но имайте предвид, те не са подходящи за всеки. Така че преди да започнете използването им, винаги се консултирайте със специалист. 

Свързани статии

Намалете излагането на слънце 

Можете значително да намалите тъмните кръгове около очите си ако предпазвате кожата си от слънцето. Ултравиолетовото лъчение може значително да влоши състоянието на тъмните кръгове под очите ви. За предпочитане е да използвате слънцезащитни продукти всеки ден – без значение от сезона. Не забравяйте и да не излизате без вашите слънчеви очила; а лятото – задължително носете шапка, особено по време на ваканция. Можете да използвате и коректори и фон дьо тен, които съдържат слънцезащитен фактор. 

Свързани статии

Използвайте студени пакетчета чай 

Един от най-ефективните и изключително лесни начини за борба с тъмните кръгове под очите е използването на студени пакетчета чай. За предпочитане е да ползвате пакетчета зелен чай или чай от лайка, тъй като те могат да ви донесат по-бързи резултати. Смята се, че остатъчният кофеин помага за свиването на кръвоносните съдове, което намалява притока на кръв, като помага за известно намаляване на тъмните кръгове. Как да използвате студени пакетчета чай? Накиснете торбичките във вода и ги охладете в хладилника. Извадете ги оттам и внимателно ги поставете върху двете си очи за около 10-15 минути. Повтаряйте редовно.

Свързани статии

Използвайте настърган картоф или краставица  

Този трик спада към „бабините тайни“ за красота, но пък със сигурност можем да кажем, че е ефективен. Освен за тъмните кръгове, той може да ви помогне и да намалите и подпухналостта. Как да използвате картофи или краставица? Настържете малко суров картоф или краставица и поставете парченцата върху очите си. Легнете удобно, отпуснете се и оставете да подейства около 10-12 минути. Можете също да използвате и сока от картоф или краставица. Вземете памучен тампон, накиснете го в него и го поставете върху очите си. Уверете се, че цялата зона около тъмните кръгове е покрита. Оставете за няколко минути и отмийте със студена вода. Ако нямате време, можете директно да поставите резенчета краставица или картоф върху очите си.

Свързани статии

Направете си маска с бадемово масло 

Тази маска има само една съставка и може да ви помогне много да освежите кожата около очите си. Всичко, което трябва да направите, е да нанесете чисто бадемово масло около очите (много малко количество). Нанесете го много леко върху кожата, с масажни движения само в едната посока, като използвате безименния си пръст. Правете това за една минута под всяко око. Оставете да действа 15 минути и избършете внимателно с влажна памучна кърпа. Можете да правите това преди сън всяка вечер.

Свързани статии

Коментирай