Здраве и красота

5 начина да възстановите увредената коса

Терапия с витамини

17.11.2023г. / 07 00ч.
Мария Василева
Снимка: iStock

Снимка: iStock

След като лятото е далечен спомен, време е да сменим рутината относно грижата за външния ни вид и да я съобразим с климатичните промени. Ако сте забелязали, че от известно време косата ви е загубила блясъка и жизнеността си, в следващите редове ви предлагаме няколко начина да я възстановите. Ето ги и тях:

Правете терапия с витамини 

Със сигурност знаете, че всеки витамин има ползи за здравето. Но още един начин да възстановите косата си е да прибегнете до витаминни процедури. Така ще помогнете ценните вещества да подействат чрез нанасянето им директно върху вашата коса. Ето и кои витамини можете да използвате като част от вашата терапия: Витамин А стимулира растежа на клетките. С други думи, той може да провокира и растежа на косата. Използването му подпомага слабата коса и облекчава проблема с косопада. Дефицитът на витамин B пък може да доведе до загуба на коса. Прилагането му също ще стимулира растежа на косата. Може да помогне и при справяне с проблеми като алопеция. Витамин С е изключително необходим за нашето тяло и той спомага за изграждането на протеини (и по-специално – колаген). Той е един от структурните протеини на нашата коса. Витамин Е е друг витамин, който също насърчава доброто здраве на косата, той осигурява подкрепа за склонната към накъсване коса. Можете да ги използвате директно, под формата на домашни маски за коса. 

Свързани статии

Променете рутината си за грижа за кожата 

Ако искате да запазите косата си здрава за по-дълго, преминете към по-нежна рутинна грижа. Направете си малко проучване, преди да закупите своя шампоан, балсам, масло и серум. Измиването и кондиционирането на косата са основата на всяка добра грижа за косата. Уверете се, че купувате продукти, които не съдържат сулфати, парабени, алкохоли, оцветители и изкуствени аромати. Избягвайте да взимате първото, което ви попадне. Мийте косата си редовно, за да се отървете от мръсните натрупвания, себума и мъртвите кожни клетки. Можете да използвате дълбоко измиващи продукти, с помощта на които да възстановите увредената коса. Те съдържат по-мощни съставки и изискват по-дълго време, за да подействат.

Свързани статии

Опитайте да възстановите косата си с естествени средства 

Можете да опитате лечение с протеини като например – оризова вода, маски с яйца или майонеза. Те могат да ви помогнат временно да попълните загубата на протеини, загубени от химическо, механично или топлинно увреждане. Въпреки това, препоръчително е да ги използвате с малко повишено внимание, тъй като прекомерната употреба може да доведе до претоварване с протеини и последващо накъсване, особено при фина коса. Кокосовото масло, нанесено за една нощ преди измиване, може да запълни пространствата в средния слой на косата, за да предотврати хигралната умора – състояние, при което косата абсорбира излишната вода и става податлива на накъсване.

Свързани статии

Минимизирайте топлинната обработка и оптимизирайте топлинната защита 

Уредите за оформяне на косата с топлина могат да премахнат естествените мазнини от нея, което води до увреждане с течение на времето. Фризьорът на знаменитостите Тамика Гибсън и майсторът козметолог Бранди Вурхийс, споделят, че предпочитат да оформят къдриците без топлина като по-здравословна алтернатива. Гибсън добавя: „Използването на топлина прониква в ствола на косъма, премахвайки защитните естествени масла на косата“, Вурхийс споделя: „Къдриците без топлина са по-добрият вариант за здравето на косата, въпреки че топлинното оформяне може да бъде по-бързо.“ Когато е необходимо топлинно оформяне, важно е да използвате топлинно предпазващи спрейове. За предпочитане е никога да не прилагате директна топлина върху мокра коса, за да предотвратите отслабване на косъма. 

Свързани статии

Подстригвайте косата си редовно 

Редовното подстригване и поддръжка е от съществено значение за поддържането на здравето на косата и предотвратяването на по-нататъшното увреждане. За предпочитане е да се подстригвате на всеки 6-8 седмици, като се съобразите с индивидуалното състояние на косата. Ако пък косата ви е химически обработена или често стилизирана, препоръчително е да я подстригвате дори по-често. Тази практика помага за премахване на цъфтящите краища и насърчава растежа на по-здрава и по-силна коса. Винаги се консултирайте с професионалист, за да разберете специфичните нужди на вашата коса и най-добрия метод на действие за възстановяване и защита на косата ви.

Свързани статии

Коментирай