Здраве и красота

Масло от илипе – подхранва и възстановява кожата и косата

Богато е на важни витамини

14.10.2023г. / 06 00ч.
Михаела Лазарова
Снимка: istock

Снимка: istock

В грижа за кожата и косата обичаме да ползваме различни масла. Чували ли сте за масло от илипе? То се добива от ядките на тропическото дърво. Маслото от илипе често се ползва от козметични брандове в продуктите за грижа за красотата (като кремове, лосиони, стикове за устни и други), които специалистите създават за кожата и косата. Може да се намери и като самостоятелен продукт. 

Какво прави това масло толкова уникално? Известно е, че съдържа олеинова, палмитинова, стеаринова и линолова мастни киселини, както и витамини А и Е. Всички те имат положителен биоактивен ефект върху организма, насърчавайки доброто здраве и красотата на косата, кожата. 

Свързани статии

Маслото от илипе бързо се разтапя при контакт с кожата. Прекрасна грижа е за суха, чувствителна кожа(но не само), при екзема, дерматит, тъй като бързо възстановява кожата, подобрява нейната еластичност, подобрява вида ѝ и намалява риска от появата на бръчки. Също така подсилва естествената защитна бариера на кожата, като по този начин я предпазва от атмосферните влияния, допринасяйки за задържане на влагата и предпазвайки я от изсушаване. Кожата е успокоена, подхранена, а усещането за сухота, стягане и зачервяване е значително намалено. 

Свързани статии

Но маслото от илипе е прекрасно и за косата ни. Един от най-често срещаните проблеми с косата е липсата на хидратация, което увеличава риска от различни видове увреждания на косъма, като накъсване, цъфтежи, заплитане и други. Маслото от илипе е богато на мастни киселини, които могат да проникнат в сърцевината на косъма, така че маслото помага да се задържи повече влага в кичурите на косата. 

Линоловата киселина в маслото е естествен емолиент за косъма, помагайки му да бъде по-здрав и еластичен. Маслото от илипе е една от най-добрите възстановяващи грижи за увредена коса, тъй като е богато на мощни антиоксиданти, които подхранват косата от корена до върха. 

Коментирай