Здраве и красота

6 подправки, които са по-полезни, отколкото си мислите 

Ментата може да облекчи раздразнения стомах 

17.12.2023г. / 07 00ч.
Мария Василева
Кардамон. Снимка: istock

Кардамон. Снимка: istock

Едва ли можем да си представим вкусна храна без подправки. Понякога тези малки съставки, които добавяме към менюто си могат да донесат огромна разлика във вкуса. Но замисляли ли сте се, че освен колорит в ястията, те могат да ви донесат и много ползи за здравето?

В следващите редове ще ви споделим няколко подправки, които са по-полезни, отколкото сте си мислели. Ето ги и тях:

Джинджифил 

Джинджифил.

Джинджифилът има топъл и пикантен вкус и обикновено се добавя към ястия като супи, печива и къри. За него се смята, че има терапевтични свойства и се използва в системите на традиционната медицина като аюрведа и традиционната китайска медицина от хиляди години. Освен това, трябва да споменем и че джинджифилът съдържа множество биоактивни съединения, в това число – гингероли, шогаоли и парадоли, които имат противовъзпалителни и антиоксидантни ефекти в организма. Проучванията показват, че както яденето на джинджифил, така и приемането на джинджифилови добавки може да е от полза за здравето.

Според проучване от 2022 г., консумацията на джинджифил има значителни положителни ефекти върху гаденето, регулирането на нивата на кръвната захар, остеоартритът, нормализирането на кръвното налягане, регулирането на теглото, както и на нивата на липидите в кръвта и възпалителните биомаркери.

Свързани статии

Шафран

Шафранът е подправка с червеникаво-златист цвят. Той има леко горчив вкус и е важна съставка в индийската и средиземноморската кухня. Основните биоактивни съединения, открити в шафрана, са кроцин, кроцетин, пикрокроцин и терпенът сафранал (който придава на шафрана отличителната му миризма). Тези вещества могат да бъдат от полза за здравето по много начини, благодарение на техните клетъчни защитни качества. Шафранът може да бъде прилаган за естествено лечение на депресия, тревожност, шизофрения, сърдечни заболявания, болест на Алцхаймер и диабет тип 2.

Смята се, че консумацията му повишава нивата на невротрансмитера серотонин в мозъка, което може да има положителен ефект върху състояния като тревожност и депресия. Тази прекрасна подправка може да се добавя към ястия като къри, ризото и ястия с морски дарове или пък да се приема и като добавка.

Свързани статии

Кардамон  

Кардамонът е основна съставка в индийската кухня. Често я наричат „Кралицата на подправките“, тъй като съдържа активни съставки като фенолни съединения и летливи масла, които имат антиоксидантни, противовъзпалителни, понижаващи кръвното налягане и антидиабетни ефекти.

Кардамонът може да има благоприятен ефект върху кръвната захар, маркерите за възпаление и здравето на черния дроб. Проучване от 2018 г., включващо 87 души със затлъстяване и неалкохолна мастна чернодробна болест, установило, че участниците, лекувани с три грама кардамон на ден в продължение на три месеца показват значително намаление на възпалителни маркери. Кардамонът се комбинира добре със сладки и пикантни вкусове и може да се добавя към ястия като къри, печива и месни ястия.

Свързани статии

Канела 

Американската сърдечна асоциация препоръчва използването на сладки подправки като канела, за да добавите повече вкус, вместо да използвате захар и други подсладители. Възможно е канелата да подобри чувствителността към инсулин. Нещо повече, добавянето ѝ към менюто ви може да бъде част от дългосрочна стратегия за понижаване на кръвното налягане. Метаанализ на Critical Reviews in Food Science and Nutrition от 2020 г. съобщава, че консумацията на 2 грама смляна канела дневно (около 3/4 чаена лъжичка) понижава кръвното налягане със средно 7,2/2,8 mmHg, подобно на ефектите от ниски дози лекарства.

Не забравяйте, че тази подправка не прави „магия за една нощ“. Най-добрите резултати са получени от проучвания, продължили най-малко три месеца. Експертите не са сигурни как канелата контролира кръвното налягане, но подозират, че тя може да подобри пропускливостта на кръвоносните съдове, подобрявайки притока на кръв към сърцето. 

Свързани статии

Чесън 

Чесънът понижава високото кръвно налягане и поддържа имунитета. Със своите мощни биоактивни съединения и други хранителни вещества, той може да бъде много полезен за здравето. Установено е, че леченията с екстракти от чесън, прахове и добавки значително понижават високото кръвно налягане. И въпреки че някои експерти казват, че доказателствата са неубедителни, няколко проучвания показват, че добавките с чесън могат да помогнат за предотвратяването на настинки. 

Свързани статии

Мента 

Изследванията показват, че ментовият аромат може да помогне за подобряване на настроението и „избистряне“ на мислите. Според някои проучвания ароматът на ментата може да успокои разстроен стомах. Въпреки че са необходими повече изследвания в тези области, множество проучвания показват, че ментовото масло може да облекчи болката от синдрома на раздразнените черва. Експертите смятат, че то действа, като отпуска мускулите в дебелото черво и намалява болката и възпалението.

Коментирай