Здраве и красота

Есенно-зимни храни за повече здраве и имунитет

Полезни и пълни с витамини

29.11.2023г. / 16 00ч.
Илияна Николова
Есенно-зимни храни за повече здраве и имунитет

Есента е сезон, в който много плодове и зеленчуци са в разгара си и именно тогава е тяхната беритба. Възползвайте се от сезонността им, защото това дава изключително голямо изобилие от витамини, минерали, антиоксиданти и ценни вещества на организма, необходими и за имунитета. 

Кои са есенните и зимните храни, които дават повече здраве и имунитет, и които можем да наречем суперхрани?

Круши 

Крушите се берат през есента, което издава тяхната пълноценност през този сезон. Те са зреели през цялото лято, огрени от много слънчева светлина, което ги прави изключително наситени с витамини и минерали.

Крушите са богати на много фибри, витамин С и палитра от минерали, които подобряват имунитета, чревната флора, стомаха, кожата, хидратират организма и спомагат за красива кожа. 

Свързани статии

Ябълки 

По същия начин ябълките са пълни с витамини, минерали и фибри, като крушите, защото са зреели през цялото лято. Окъпани в слънчева светлина, те са ценен есенен източник на важни вещества за организма и имунитета. Насладете се на многообразието от сортове и вкусове. 

Тиква 

Тиквата е чудесен есенен източник на много фибри и витамин А. Тя е богата на бета-каротин, който в организма се разпада до витамин А – важен мастноразтворим витамин и антиоксидант, който се бори с възпаленията и подобрява състоянието на кожата. 

Тиквата е много полезна за храносмилането. Бедна е на калории и същевременно има засищащ ефект заради многото фибри

Зеле 

Есента е времето, в което зелето е в разгара си. Насладете му се, защото е богато на много фибри и антиоксиданти, като същевременно е бедно на калории. Това го прави полезно както за талията, така и за здравето, чревната флора, храносмилателния тракт, сърдечносъдовата система. 

Броколи 

Броколите са още един представител на семейство Кръстоцветни, като зелето. Те са много богати на витамин С и фибри, съдържат витамин К. Имат мощен антиоксидантен ефект, борят се с възпаленията, стимулират имунитета, подобряват костното здраве и са важни за кръвообращението. 

Гъби 

Гъбите са още една есенна суперхрана, която да включите в менюто. Отново много бедни на калории, но богати на фибри и протеини, консумацията на гъби е превъзходен начин да подобрите деленето на клетките, да намалите възпаленията, да повишите имунитета. Те са богати и на селен, важен за щитовидната жлеза. 

Коментирай