Здраве и красота

Кое е най-доброто време да ядете плодове?

Има ли неподходящ момент за консумация на плодове?

17.01.2022г. / 15 00ч.
Илияна Николова
Снимка: istock

Снимка: istock

Много хора не си набавят нужното количество плодове. Знаем, че плодовете са източници на витамини, минерали, фибри и антиоксиданти и вероятно мнозина смятат, че няма неподходящо време да си хапнат плод, щом са се сетили за това. Въпреки това не трябва да забравяме, че плодовете са източници на захари и макар и естествени, те са такива и наред с това товарят черния дроб. Това е така, защото натуралната плодова захар – фруктозата се усвоява, преработва и складира в черния дроб. Там тя се превръща в липидни депа, като резултат от този процес е повишаване на холестерола.

Какво се случва в тялото, ако не ядете достатъчно плодове и зеленчуци

Захарите са бързи източници на енергия. Ето защо консумацията им не трябва да се случва по което и да е време на деня. Това важи най-вече за вечерните часове на деня, тъй като времето за усвояване и превръщане на въглехидратите в енергия е ограничено.

Един популярен мит е, че трябва да ядете плодовете на празен стомах. Тогава предпазвало от ферментация в стомаха. Това не е вярно. Дори напротив. Ако плодовете се консумират след хранене, фибрите в тях допринасят за храносмилането, а и за забавянето на повишението на кръвната захар. Консумацията на плодови захари на гладно може да предизвика скок в нивата на кръвната захар, а ако се консумират накрая, вероятността това да се случи е по-малка.

Друг популярен мит е, че е добре да ядете плодовете сутрин, за да ви дадат прилив на енергия след събуждане от сън. Няма нищо лошо в това да го правите, стига да не страдате от състояния, като инсулинова резистентност или диабет, при които консумацията на плодове на гладно е противопоказна. Ако страдате от гастрит, плодовете на гладно може да предизвикат раздразнения и болки в стомаха.

Трябва ли да избягвате плодовете с високо съдържание на захари?

Важно е да се отбележи, че най-устойчиви и дълготрайни нива на енергия всъщност ще получите не от плодовете, а от протеините и мазнините, които ще консумирате на закуска. Направете ги основна част от менюто.

Какви са ползите от редовната консумация на плодове?

Плодовете са изключително полезни. Те са източници на витамини, минерали, фибри, антиоксиданти. Повечето плодове доставят големи количества витамин С, калий, фолиева киселина. Антиоксидантите в тях имат противовъзпалителни свойства, които се борят със свободните радикали.

Свързани статии

Плодовете ви помагат да бъдете добре хидратирани. Фибрите в тях стимулират храносмилането, подобряват състоянието на полезните бактерии в червата, насърчават имунната система в работата ѝ. Плодовете могат да са полезни и в загубата на излишно тегло, ако ги включвате разумно и в не прекалено големи количества.

Защо да консумираме плодове преди хранене?

Най-доброто време за консумация на плодове не е изрично нормирано. Всичко зависи от индивидуалното ви здравословно състояние, начина на живот и двигателна активност, степен на физическо натоварване и изразходване на енергия, индивидуални предпочитания. Онова, което трябва да съобразявате е общият калориен прием на всички храни, които консумирате през деня, както и съотношението между въглехидрати, протеини и мазнини.

Не забравяйте, че с нито един макронутриент не трябва да се прекалява, за да не се нарушава здравословният хранителен баланс. Въглехидратите трябва да заемат не повече от 40 до 50 процента от дневното меню.

Коментирай