Здраве и красота

Храни и билки, които детоксикират бъбреците

Как да ги пречистите от токсините

03.01.2024г. / 07 00ч.
Илияна Николова
Храни и билки, които детоксикират бъбреците

Бъбреците са жизненоважен орган, без който животът е невъзможен. Те изпълняват множество функции, от които зависи здравето и нормалното протичане на процесите в останалите органи и тъкани. 

И тъй като бъбреците участват в извеждането на токсините от тялото, пречистват кръвта, стимулират повишаването броя на еритроцитите, регулират кръвното налягане и спомагат за усвояването на някои витамини, контролират поддържането на водно-солевия баланс в тялото, те могат да се изтощят, ако не се грижим за тях подобаващо. 

За да функционират нормално и правилно, бъбреците се нуждаят от редовно прочистване. Можете да го направите с помощта на храната и билките. 

Кои са храните и билките, които детоксикират бъбреците?

Магданоз 

Магданозът има страхотни прочистващи свойства. Той стимулира отделянето на урина и действа като натурален диуретик. Това помага на бъбреците да работят по-добре и да се освободят от натрупаните токсини. 

Свързани статии

Мечо грозде 

Мечото грозде също има мощни диуретични свойства. То извежда излишните задържани течности и токсини от организма и спомага за прочистване на бъбреците. Богато е на витамини, минерали и антиоксиданти, които намаляват възпаленията и снижават риска от хронични заболявания. 

Зелен чай 

Зеленият чай е известен с диуретичните си свойства. Освен това той е изключително богат на антиоксиданти и флавоноиди, които потискат възпаленията и стимулират работата на бъбреците. Полезен е и за мозъка, черния дроб, сърдечносъдовата система, храносмилането и синтеза на ензими от панкреаса. 

Джинджифил 

Джинджифилът е известен като природен антибиотик и антисептик. Той е много богат на антиоксиданти и активни вещества, имащи противовъзпалителен и детокс ефект. Джинджифилът помага на бъбреците да се освободят от токсините и да функционират правилно. Може да се включва в храненето по много начини – в прясно състояние, в готвени ястия или под формата на чай. 

Коприва 

Копривата има детоксикиращ и диуретичен ефект. Освен че е полезна за бъбреците, тя е богата на желязо, което има положително въздействие в борбата с анемията. 

Целина 

Целината е прекрасен зеленчук, който е беден на калории и изключително богат на вода и фибри. Минералите в нея заедно с антиоксидантите и фибрите представляват здравословен коктейл, стимулиращ извеждането на токсините от бъбреците. Можете да си правите смутита с целина, пресни изцедени сокове за детокс или редовно да я включвате в ястията и супите си. 

Коментирай