Здраве и красота

5 навика сутрин, които понижават кръвното налягане

Как да подобрите показателите си с промяна в навиците

01.02.2024г. / 06 30ч.
Илияна Николова
5 навика сутрин, които понижават кръвното налягане

Високото кръвно налягане е основен фактор за сериозни сърдечносъдови заболявания, влошен начин на живот, скъсена продължителност на живота, както и сърдечносъдови инциденти. Контролът на кръвното налягане е особено важен, за да намалите сърдечносъдовия риск и за да живеете пълноценно. 

Независимо дали страдате от високо кръвно налягане или не, обръщането на внимание на стойностите му и стремежът да ги поддържате в оптимални граници е от съществено значение за доброто здраве. 

Има няколко полезни сутрешни навика, които ще ви помогнат да понижите и поддържате в контрол стойностите на кръвното налягане. Кои са те?

Внимание! Статията е информативна. Ако имате високо кръвно налягане, незабавно се консултирайте с лекар. 

1.   Ограничете кофеина. 

Кофеинът е стимулант за нервната система, което повишава кръвното налягане. Пиенето на много кафе, особено сутрин на гладно има свойството да повишава стойностите на кръвното налягане. 

2.   Закусвайте с балансирана закуска. 

Пропускането на закуската е вреден навик, който оказва негативно влияние върху нивата на кръвното налягане, кръвната захар, холестерола, енергията, метаболитните процеси. От друга страна, нездравословните закуски, съдържащи наситени мазнини, рафинирани въглехидрати и добавени захари са също толкова опасни за здравето и кръвното налягане. 

Ако сте свикнали да закусвате с пържени филийки, палачинки, понички, баници, пържени яйца, бекон, колбаси, това ще влоши здравословното ви състояние с течение на времето. Такъв тип закуски повишават холестерола, кръвното налягане, кръвната захар и са предпоставка за сериозни заболявания. 

Здравословната закуска е един от най-добрите начини да контролирате тези показатели, за да избегнете сърдечносъдовия и метаболитния риск. Наблегнете на пълнозърнестите храни, варените яйца, киселото мляко, овеса, плодовете, ненаситените мазнини. Всички те дават летящ старт на деня, като спомагат за контрола на кръвното налягане и кръвната захар. 

Свързани статии

3.   Елиминирайте добавените захари. 

Захарите са предпоставка не само за напълняване и диабет. Те причиняват възпаления в абсолютно всички клетки и тъкани, което оказва вредно влияние върху кръвоносните съдове и сърцето. Постоянното възпаление е основа за високо кръвно налягане и затруднения му контрол. Ако елиминирате добавените захари от менюто си, ще подобрите значително стойностите на кръвното налягане и останалите си показатели. 

4.   Редовно спортуване. 

Физическото натоварване, редуването на кардио със силови тренировки е изключително важно за сърдечносъдовата система. Спортът, движението, упражненията са част от задължителните активности за добър контрол на кръвното налягане

5.   Медитация и дълбоко дишане. 

Техниките за дълбоко дишане, ползвани в източните култури, имат прекрасно въздействие върху сърдечносъдовата система. Медитирането сутрин след събуждане и дълбокото дишане действат успокояващо на нервната и сърдечносъдовата система, намаляват стреса и стимулират оздравителните процеси в тялото. Това съдейства за контрол на кръвното налягане и прави управлението му по-лесно.