Здраве и красота

Откъде да си набавите витамин D, ако се храните като вегетарианец

Вижте някои полезни храни

14.02.2024г. / 16 55ч.
Михаела Лазарова
Снимка: istock

Снимка: istock

Един от най-важните витамини за нашето здраве е витамин D.  Витамин D участва в редица процеси, които се случват в нашето тяло. Една от основните му ползи за здравето е, че той подпомага чревната абсорбция на калций и подпомага поддържането на необходимите кръвни нива на фосфор и калций в тялото. Това води до по-здрави кости. 

Друго предимство на витамин D е, че той насърчава имунитета и предотвратява риска от развитие на автоимунни заболявания и респираторни проблеми. Добрият имунитет помага на тялото да се бори с болестите и да предпазва инфекциите. Във всичко това витамин D играе решаваща роля.

Също така подпомага клетъчния растеж, като в дългосрочен план формулира реакцията на тялото към възпаление.

Помага ни да поддържаме добри енергийни нива. Витамин D играе роля в митохондриалната реакция. Това помага за захранването на различните клетки в тялото. С други думи, витамин D повишава енергийните нива, намалява умората и облекчава възпалените мускули в тялото. Смята се също така, че намалява риска от напълняване и депресия, а и насърчава добрия сън. Според учени, ниските нива на този витамин в организма могат да бъдат свързани с диабет тип 2, сърдечни заболявания, рак, псориазис и други. 

Дефицитът на витамина може да доведе до промени в настроението – умора, косопад, мускулни болки и болки в ставите. Нивата на витамин D обикновено се определят чрез кръвен тест, разбира се след консултация с лекар. 

Хубавото е, че има редица храни, с консумацията на които бихме могли да си го набавим. Въпреки това, не всички са подходящи за онези, които предпочитат да се хранят вегетариански. 

Вижте в галерията ни как може да си набавите витамина, ако не консумирате месо, млечни продукти и риба.

Свързани статии

Коментирай
Здраве и красота