Здраве и красота

Масло от маракуя за по-красиви кожа и коса

Ароматът му намалява стреса

11.03.2024г. / 06 00ч.
Михаела Лазарова
Снимка: istock

Снимка: istock

Опитвали ли сте  маракуя? Един интересен плод, с който можем да приготвяме вкусни здравословни десерти, смутита, дори маски за разкрасяване кожата на лицето. Консумацията на плодове е много важна за здравето и красотата ни. Хубавото е, че можем да се поглезим и с ценни масла, които се извличат от различни любими плодове. 

Маракуята не е изключение. В аптечната мрежа или специализираните биомагазини и магазините за козметика можем да намерим масло от маракуя. То се извлича от семената на плода и има лек и приятен аромат. Често се използва в ароматерапията за намаляване на усещането за умора, стрес. Козметичните брандове също не пропускат да вложат в някои свои продукти за коса и кожа ценното масло. 

Вижте някои от уникалните му ползи за красотата.

Чудесна грижа е за всеки тип кожа и особено за по-сухите – Маслото от маракуя може да се ползва самостоятелно като грижа за кожата на лицето и тялото, да се комбинира с козметични грижи или други полезни масла. 

Свързани статии

Богато е на важни антиоксиданти – Маслото от маракуя е богато на мастни киселини, както и на витамини, включително витамин A, C, E и F, кверцетин, калий, мед, предлагайки антиоксидантни и успокояващи за кожата ползи. Антиоксидантите помагат за предпазване от увреждане от свободните радикали и стресови фактори от околната среда.

Действа противовъзпалително – Смята се, че маслото допринася за намаляване на възпалението. В допълнение към локалната си употреба в грижата за кожата, маслото от маракуя може да се използва и като масажно масло за облекчаване на болката в ставите при артрит и мускулна болка. Неговото богато съдържание на линолова киселина допълнително помага за намаляване на възпалението, сочат изследвания.

Подходящо е за кожа с акне – Маслото от маракуя може да бъде полезно и за кожа, склонна към акне, поради незапушващото си овлажняващо действие.

Свързани статии

Маслото от маракуя помага за възстановяването на увредената кожа в резултат на напредване на възрастта и излагането на слънце. Продължителното излагане на слънце без нанесена слънцезащита, оказва вреди върху кожата. Известно е, че UV лъчите са особено опасни за кожата в това число и UVB лъчите.

С течение на времето те водят до нейното увреждане, което е основна причина за ускореното стареене и появата на бръчки, възрастови или пигментни петна. Благодарение на витамин С, който се съдържа в маслото, кожата е с по-добър тен, сияйна и подхранена.

Свързани статии

Маслото от маракуя е много подхранващо и за косата – Подпомага овлажняването на косъма, кожата на скалпа, намалява накъсването на косата. Богатото му съдържание на Омега-3 и Омега-6 мастни киселини укрепва косата отвътре навън. Маслото може да се нанася като грижа 20-30 минути преди измиване на косата или да се добавя към балсама за коса. 

Подпомага синтеза на колаген в кожата – За колагена е известно, че е протеин, който е в основата на това кожата ни да бъде еластична, здрава и регенерирана. С напредването на възрастта колагенът започва да намалява, а това води до отпускането на кожата, появата на бръчки. За щастие маслото от маракуя може да помогне за синтеза на колаген. 

Според учени това се дължи на ликопена, както и на линоловата киселина, които маракуята доставя на кожата и за които е известно, че помагат на кожата да се възстанови. 

Коментирай