Здраве и красота

Масло от бразилски орех намалява бръчките и подсилва косата

Богато е на витамин Е

15.02.2024г. / 06 00ч.
Михаела Лазарова
Снимка: istock

Снимка: istock

В грижа за красотата и здравето на кожата и косата, обичаме да ползваме най-различни масла. Козметичните брандове от години ги влагат в продуктите си. Ползвали ли сте масло от бразилски орех? То се получава чрез студено пресоване, има приятен лек аромат и може да бъде закупено от аптечната мрежа или биомагазините, в които предлагат масла в грижа за красотата. Подходящо е за кожата на лицето, тялото, за косата. 

Какви са неговите предимства и как може да го направите част от вашата рутина?

Намалява признаците на стареене на кожата 

Бразилските орехи съдържат витамините А и Е, за които е известно, че допринасят за увеличаване на производството на колаген. Също така правят кожата по-гладка и стегната.

Облекчава акнето 

Маслото от бразилски орех е известно със своите противовъзпалителни и антибактериални свойства, които могат да бъдат полезни за третирането на акнето и кожни възпаления. Цинкът в тази ядка допринася за намаляване на зачервяването на кожата и насърчава синтеза на колаген, сочат изследвания. Елиминира токсините, предотвратявайки появата на акне.

Свързани статии

Подхранваща грижа за кожата 

Бразилските орехи са много полезни за облекчаване на сухотата на кожата. Съдържат хранителни вещества като цинк, витамин Е и омега 3 мастни киселини, които действат срещу сухотата и лющенето на кожата, предотвратявайки появата на екзема и псориазис. Маслото, извлечено от бразилски орех е чудесна грижа за сухата и вяла кожа, дори и в областта на петите и лактите. Омекотяващите му свойства поддържат кожата добре хидратирана и овлажнена.

За здрава и блестяща коса

Маслото от бразилски орехи е много богато на омега 6 и 9 мастни киселини, които стимулират производството на себум в скалпа, поддържайки косата силна. Маслото от бразилски орех се добавя и в грижи за косата като шампоани, балсами, маски, серуми и спа процедури за коса. Това ядково масло е отличен източник на l-аргинин – аминокиселина, която се използва главно локално за предотвратяване на плешивостта при мъжете и насърчава растежа на здрава коса, сочат изследвания. 

Свързани статии

Намалява накъсването на косата

Съдържанието на омега 6 и 9 мастни киселини в маслото допринася за заздравяване на косъма. Витамин Е, който е едно от най-важните хранителни вещества, необходими за подобряване на външния вид на косата, също помага косата да се накъсва по-малко. За недостига му се смята, че може да направи косата податлива на накъсване.

Маслото от бразилски орех е чудесна добавка към кремовете и лосионите за лице и тяло. Но вижте две идеи за грижа за кожата и косата, които може да приложите. 

За красива кожа с по-малко бръчки комбинирайте 1-2 капки масло от бразилски орех, 1 капка масло от семена на камелия и 1 капка масло от шипка. Разбъркайте добре и нанесете с леки масажни движения върху кожата на лицето. Към тази комбинация от масла може да добавите и малко количество от крема за лице, който ползвате. 

За силна и здрава коса комбинирайте 1 супена лъжица масло от бразилски орех, ½ супена лъжица рициново масло, ½ супена лъжица кокосово масло. Разбъркайте добре маслата и поставете тази комбинация върху суха коса. Изчакайте 20 минути и измийте косата си както обикновено. 

Коментирай