Здраве и красота

Масло от мандарина - за по-малко стрии и бръчки

Намалява стреса

21.01.2024г. / 06 00ч.
Михаела Лазарова
Снимка: istock

Снимка: istock

То има прекрасен аромат, а според някои източници за информация, използването му датира от стотици години. Маслото от мандарина – така освежаващо, подходящо за дифузер, вана, арома лампа, влизащо в състава на редица козметични грижи за кожата. Като всяко масло то има редица ползи, но трябва да се има предвид, че е възможно при някои хора да доведе и до раздразнения. Важно е да не се ползва самостоятелно, а винаги да се комбинира с други масла или съставки. 

Вижте няколко добри причини да го добавите към вашето ежедневие. 

Маслото от мандарина е богато на мирцен, нерол и лимонен, които са фитосъединения, за които е известно, че действат синергично. Допринасят за успокояване на раздразнението,  намаляват зачервяванията и да насърчават добрия тен на кожата. Ароматното масло се смята, че е подходяща грижа и за по-мазните кожи. 

Свързани статии

Още една полза от използването на маслото от мандарина е, че то подпомага възстановяването на кожата, но също така минимизира стриите. Известно е, че маслото помага за стимулиране на естественото производство на колаген и еластин в тялото. Това задейства естествените възстановителни механизми на кожата, разбира се без да се прилага върху отворени рани. 

Западни изследванията показват, че маслото от мандарина действа и като вазодилататор, подпомагайки разширяването на кръвоносните съдове, което подобрява кръвообращението. Това енергизиращо качество не само подобрява притока на кръв, но също така допринася за усещането за жизненост.

Свързани статии

Маслото е богато на витамин С, което също е важно за синтеза на колаген в кожата. В комбинация с други масла, като кокосово масло например, мандариненото може да се прилага върху рефлексологични точки на гърдите, гърба или стъпалата на краката за отпускаш масаж. 

Маслото от мандарина е едно от най-използваните в ароматерапията. Това цитрусово масло е известно, че помага за намаляване на стреса, повдига духа. Помага ни да се успокоим, да имаме повече енергия, концентрация, особено в моментите на умствена умора. 

Други ползи от използването на маслото от мандарина:

  • Естествен дезинфектант е срещу бактерии и микроби;
  • Помага за елиминиране на мъртвите кожни клетки, като подобрява тена на кожата;
  • Допринася за намаляване на фините линии и бръчките.
  • Антиоксидантните ефекти в маслото могат да помогнат за намаляване на признаците на стареене на кожата;
  • Намалява пигментните петна от слънце излагането;
  • Намалява раздразнението в резултат на ухапване от насекоми;
  • Насърчава мотивацията;
  • Смята се, че помага при депресия и сезонно афективно разстройство.

Етеричното масло от мандарина се комбинира чудесно с други етерични масла, като карамфил, канела, лимон, бергамот, мента, иланг иланг, сандалово дърво и други. Да се комбинира с лосиони, кремове, маски за лице.  

Ето една лесна рецепта за подхранваща грижа за лице или тяло с масло от мандарина. 

В купичка или бурканче комбинирайте 10 капки масло от мандарина, 10 капки масло от лимон, 10 капки масло от иланг иланг, 2 супени лъжици масло от жожоба.
Всичко се разбърква добре, като получената грижа може да се съхранява и в хладилник. Нанасяйте няколко пъти седмично върху предварително почистена и суха кожа на лицето и тялото. 
 

Коментирай