Здраве и красота

Как женшенът в козметиката прави кожата по-красива

Богат е на антиоксиданти

14.02.2024г. / 06 00ч.
Михаела Лазарова
Снимка: istock

Снимка: istock

Всички сме чували за женшена и знаем, че чаят от него има редица ползи за здравето ни. Но женшенът е растение, което често се добавя в различни козметични грижи за кожата на лицето, тялото, за косата, особено в азиатските козметики, които стават все по-популярни и предпочитани от жените. Има различни видове женшен, сред които китайски женшен, див американски женшен, сибирски женшен, индийски, корейски червен женшен. 

Какви са ползите за кожата от това растение?

Осигурява антиоксидантна защита

Женшенът е богат на антиоксиданти, които помагат за неутрализирането на вредните свободни радикали, предпазвайки кожата ви от стресови фактори на околната среда и преждевременно стареене. Стресът, нездравословното хранене,  UV лъчите, замърсената околна среда, могат да нанесат вреди върху кожата и да ускорят нейното стареене, както и да доведат до натрупването на свободни радикали.

Те могат да причинят оксидативен стрес, водещ до разграждане на колагена и ранни признаци на стареене като бръчки, фини линии и отпусната кожа. 

Свързани статии

Озарява кожата

Коренът от женшен е известен с това, че съдържа фитонутриенти, които насърчават обмяната на клетките на кожата, което води до по-хубав тен. Чрез стимулиране на циркулацията на най-малките кръвоносни съдове на кожата и подобряване на текстурата ѝ, женшенът помага и за намаляване на тъмните петна и хиперпигментацията, като допринася за подобряване на тена. 

Има противовъзпалителни свойства

Женшенът в козметиката е съставка, за която е известно, че помага и за облекчаване на различни възпалителни състояния и подобрява цялостното здраве на кожата. Гинзенозидът е основната активна съставка, открита в женшена. За него е доказано, че инхибира възпалението на кожата и насърчава противовъзпалителните реакции в тялото.

Увеличава синтеза на колаген

Мощният женшен допринася и за това кожата ни да произвежда колаген, сочат западни изследвания. За колагена е известно, че е протеинът, отговорен за поддържането на кожата ни млада и красива. С напредване на възрастта телата ни произвеждат по-малко колаген, което води до появата на фини линии и бръчки. 

Свързани статии

Подобрява хидратацията на кожата

Западни изследвания показват, че екстрактите от женшен могат да помогнат за поддържане на водния и мастния баланс в кожата, което води до по-мека, гладка и по-сияйна кожа. Това свойство на женшена се дължи на наличието на съединения, наречени сапонини, които имат овлажняващи кожата ефекти.

Ревитализира уморената кожа

Сред причините, поради които женшенът е една от основните съставки в корейските продукти за грижа за кожата, е способността му да засилва кръвообращението, което води до подобрена еластичност на кожата и естествения ѝ блясък. А както споменахме, женшенът съдържа и антиоксиданти, които допринасят за нейното ревитализиране. 

Свързани статии

Коментирай