Здраве и красота

7 начина да спрете подуването на корема

Опитайте се да намалите стреса

06.03.2024г. / 13 14ч.
Мария Василева
Снимка: iStock

Снимка: iStock

Едва ли има човек, който поне веднъж да не е изпитвал дискомфорт в областта на стомаха. Често пъти той е причинен от вида храна и нейното количество, но дали само това са причините за неразположението? В следващите редове ще ви споделим няколко хитринки, с които можете да намалите неприятните усещания. 

Разходете се 

Може би това е един от най-бързите и ефикасни методи, за да се справите с подуването на стомаха. Физическата активност може да накара червата ви да се движат по-добре, което пък може да помогне за освобождаването на излишните газове. Движението на червата е особено важно, най-вече ако страдате от запек. Една разходка около блока може да ви осигури бързо освобождаване от налягането на излишния газ, който се е задържал в стомаха. 

Масажирайте корема 

Масажирането на корема може да ви помогне за раздвижването на червата. Особено полезен е масажът, който следва пътя на дебелото черво. Можете да си го направите и у дома, като поставите ръцете точно над дясната тазобедрена кост. Разтрийте с кръгови движения и лек натиск нагоре към дясната страна на гръдния кош. Придвижете се бавно надолу към лявата бедрена кост. Повторете няколко пъти при необходимост. 

Свързани статии

Хранете се в точно определен час 
Много хора изпитват подуване веднага след обилно хранене. Възможно е да избегнете това, като ядете няколко по-малки порции всеки ден. Така ще помогнете за поддържането на храносмилателната ви система в движение. Бързото поглъщане на храна може да вкара въздух в храносмилателния тракт; пиенето от сламка също. Ето защо, ако страдате от често подуване на стомаха, трябва да избягвате използването на сламки и да се опитвате да ядете бавно, за да избегнете поглъщането на въздух по време на хранене.

Проверете за непоносимост към лактоза 

Лактозата е захар, намираща се в млякото. Вашето тяло се нуждае от ензим, наречен лактаза, за да разгради лактозата. Ако не произвеждате такъв, може да имате непоносимост към лактоза. Това може да доведе до подуване на корема, болки в стомаха, повишено образуване на газове и оригване. Ако подозирате, че имате непоносимост към лактоза, намаляването на приема на млечни продукти може да ви помогне. Въпреки това, за предпочитане е винаги първо да се консултирате с лекар.

Свързани статии

Опитайте някои природни средства за облекчаване на дискомфорта 

Естествените лекове за облекчаване на газовете включват: чай от мента; чай от лайка; анасон; кимион; кориандър; резене (копър); куркума. 

Отпуснете тялото си 

Ако усещате напрежение в ума и тялото си, това може да ви кара да се чувствате подути. В това състояние тялото ви забавя храносмилането. Когато се отпускате, организмът се връща в парасимпатиково състояние, което позволява на храната ви да се движи по-лесно по храносмилателния тракт. Има много начини да отпуснете ума и тялото си, включително и да си вземете топла вана. Топлата вода може да облекчи спазмите, което да ви помогне да се освободите от стреса. 

Увеличете приема на фибри 

Запекът е често срещана причина за подуване на корема и увеличаването на количеството фибри, които консумирате, може да помогне за облекчаването му. Фибрите са въглехидрати, които служат като средство за усвояване на храната от тялото ви. Има два вида фибри – разтворими фибри – разтварят се във вода и помагат за регулиране на нивата на кръвната захар и холестерола; неразтворими фибри – не се разтварят и помагат за придвижването на храната по храносмилателния тракт, като намаляват запека и подуването на корема. Разтворимите фибри могат да ви помогнат да се чувствате по-малко гладни, а неразтворимите фибри могат да ви помогнат с подуването на корема. Храните с разтворими фибри включват черен боб, броколи, брюкселско зеле, авокадо, сладки картофи, ряпа, круши, смокини, кайсии, ябълки и моркови. Примери за храни с неразтворими фибри са: зеленолистни зеленчуци, зелен боб, моркови, целина, пшенични и житни трици и др. 

Коментирай