Здраве и красота

Етерични масла, които намаляват стреса и успокояват

Релаксират нервната система и подобряват настроението

29.03.2024г. / 06 30ч.
Илияна Николова
Етерични масла, които намаляват стреса и успокояват

Стресът е нещо, от което не можем да избягаме в ежедневието си. Можем да му противодействаме, да се стараем да намалим влиянието му върху тялото и психиката ни, да се занимаваме с любимите си хобита, да спортуваме и да отделяме време за себе си. С всички тези практики можем да редуцираме нивата на стрес, който може сериозно да ни разболее. 

Можем също така да се възползваме от силата на ароматите. Етеричните масла имат мощта да противодействат на стреса. Сред тях се открояват няколко с особено изразен антистрес характер. 

Кои са етеричните масла, които намаляват стреса и успокояват нервната система?

Масло от ванилия 

Ароматът на ванилията е любим на всички. Но приятният мирис не е единственото, заради което етеричното масло от ванилия заслужава вниманието и одобрението ви. То има страхотни антистрес ползи, които успокояват нервната система и намаляват влиянието на свободните радикали в организма. В допълнение маслото от ванилия има релаксиращ ефект, който помага да се отпуснете, както и да заспите по-лесно. 

Масло от лавандула 

Маслото от лавандула има превъзходни противостресови качества. То също е добър помощник в заспиването и успокояването на нервната система. Можете да капвате няколко капки масло от лавандула върху калъфката на възглавницата за релакс преди сън. Лавандуловото масло е прекрасно и против напрежение в мускулите, крампи, схващания. 

Свързани статии

Масло от жасмин 

Маслото от жасмин има чудесен аромат, който успокоява и намалява стреса. В жасмина се съдържат активни молекули, влияещи положително срещу стрес и напрежение. Има мощни успокояващи свойства спрямо нервната система, като това също предразполага и към бързо заспиване. 

Масло от розмарин 

Розмаринът не е просто подправка за вашите ястия. Етеричното масло от розмарин може да ви помогне да се преборите със стреса и да подобрите съня. То допринася и за подобряване на паметта, концентрацията и работоспособността, като ви помага да сте по-продуктивни в цялостното си ежедневие. 

Масло от лимон 

Етеричното масло от лимон има превъзходни качества в антистрес терапията. То има чудесен ободряващ аромат, който помага да се справите с всяко предизвикателство в напрегнатото ежедневие. Има силни успокояващи свойства и стимулира енергичността, концентрацията, работоспособността, като същевременно намалява стреса и напрежението. 

Коментирай