Здраве и красота

Детокс съставки за смути и фреш

За добро здраве

27.03.2024г. / 15 00ч.
Михаела Лазарова
Снимка: istock

Снимка: istock

Често ли си приготвяте домашни смутита и фрешове? Ако сте любители на тези напитки, вероятно подбирате внимателно съставките за тях. Това е важно, тъй като има определени съставки, които ни помагат да детоксикираме тялото си. Това пък е важно за поддържането на добро здраве и форма. 

Вижте кои детокс съставки, освен краставици, нар, пресен ананас, сини боровинки, магданоз, копър, куркума и канела да направите част от вашите детокс смутита и фрешове. 

Лимон и лайм

За тези цитрусови плодове е известно, че имат антиоксидантни свойства и са отличен източник на полезни витамини, хранителни вещества и разтворими фибри.

Лимоните също съдържат витамин С, подпомагат загубата на тегло и намаляват риска от сърдечни заболявания, анемия, камъни в бъбреците, храносмилателни проблеми, елиминират излишните течности от организма, сочат изследвания. Лаймът също ни осигурява хранителни вещества като калий, калций, магнезий и витамини A, B, C и D. 

Свързани статии

Джинджифил 

Прекрасна детоксикираща съставка за смути или фреш. Леко пикантната подправка действа противовъзпалително и антиоксидантно, благодарение на основното биоактивно съединение – гингерол.

Джинджифилът често се използва за намаляване на усещането за гадене, намаляване на мускулни и менструални болки, понижаване на кръвната захар и холестерола, при задържане на излишни течности в организма, за укрепване на имунитета. 

Мента 

Свежите ментови листа са чудесни не само за лимонада и коктейли. Ментата действа освежаващо, но също така е богата на хранителни вещества като желязо, манган и фолат, освен това ни осигурява и важни антиоксиданти и може да подобри мозъчната функция, сочат западни изследвания. Консумацията на мента ни помага да имаме свеж дъх и облекчава раздразнения стомах. 

Свързани статии

Червена боровинка 

Богати на антиоксиданти и витамин С, боровинките често биват наричани суперхрана. Сокът от червена боровинка се смята за детоксикираща напитка, поради високата си концентрация на витамини.

Сокът от боровинки е много полезен при инфекции на пикочните пътища, подобряване на имунната функция и намаляване на кръвното налягане. 

Свързани статии

Грейпфрут

Грейпфрутът е един от най-нискокалоричните плодове, но въпреки това си остава с високо съдържание на хранителни вещества и вода. Чудесен е за детокс на организма, елиминиране на излишното водно тегло и топене на мазнините. Изключително богат е на важни хранителни елементи, сред които протеини, фибри и антиоксиданти.

Консумацията на грейпфрут може да подобри имунната функция и здравето на сърцето. Смята се, че помага в контрола на кръвната захар и намалява риска от образуване на бъбречни камъни.

Диня

Още една детокс съставка за вашите летни смутита и фрешове. Съставена от над 90% вода, динята е отлична нискокалорична съставка. Освен че ни освежава и ни поддържа хидратирани през летните месеци, този плод е полезен за храносмилането, здравето на сърцето. Динята е богата на витамини A, C, B1, B5 и B6, както и калий и магнезий. 

Коментирай