Здраве и красота

Пролетен детокс с билки – кои можете да използвате?

Можете да консумирате чай от мента след обилна вечеря

25.03.2024г. / 15 00ч.
Мария Василева
Снимка: iStock

Снимка: iStock

С появата на все повече топли дни, всеки от нас тайно се надява, че зимата е зад гърба ни. Очакваме с нетърпение пролетта, с нейните красиви цветове, готови да направим промяна в режима си и да изглеждаме по-добре. Може би това е и най-подходящото време за детокс.

Ако сте привърженик на естествените методи, в следващите редове ви предлагаме няколко билки, които могат да помогнат.

Корен от глухарче

Подобно на копривата, тази билка е пълна с хранителни вещества и е естествен диуретик, който може да помогне за намаляване на подуването и задържането на вода. Коренът от глухарче също е чудесен за подпомагане на храносмилателната ви система, особено след дългите зимни месеци. Често ядем (и пием) по-богати, по-тежки храни през по-студеното време на годината, тъй като телата ни се нуждаят от допълнителни калории, за да останат топли.

Това обаче може да се отрази на черния дроб и храносмилателната ни система, така че чаят от корен от глухарче е полезен за подпомагане на нашите естествени процеси на детоксикация. Можете да го използвате под формата на чай или запарка с 2 ч. л. корен от глухарче и 250 мл вода. Това количество трябва да се консумира в рамките на един ден. 

Свързани статии

Бял трън

Този популярен естествен лек за махмурлук е билка, която е добре известна с това, че поддържа черния дроб и спомага за поддържането на телата ни свободни от токсини. Ако търсите начин да прочистите ефективно организма си, за да е готов за пролетта, чаят от бял трън е отличен избор. Освен че защитава черния дроб, белият трън помага за баланса на кръвната захар и предпазва от възпаление. Активната съставка в белия трън, силимарин, също насърчава растежа на костите, поддържайки ги здрави. 

Детокс.

Коприва

Пълна с хранителни вещества, непретенциозната коприва е изненадващо полезен растителен съюзник за пролетните месеци. Копривата не само е с високо съдържание на витамини и минерали, които подхранват тялото ви, но също така и помагат за намаляване на възпалението и поддържането на костите и ставите ви здрави.

Копривата е и естествен диуретик, който помага на тялото ви да се освободи от излишните течности и поддържа здравето на пикочните пътища. И ако страдате от сенна хрема, чаша чай от коприва може да ви донесе известно облекчение. 

Свързани статии

Джинджифил и куркума 

Куркумата е мощен храносмилателен помощник и стимулант на черния дроб, което я прави отличен детоксикатор.

Джинджифилът насърчава изпотяването и действа като горчив тоник, като по този начин подпомага бавното храносмилане, подобрява потока на жлъчката и насърчава правилното храносмилане на мазнините. Когато се комбинират заедно, от тези две билки става успокояващ, но мощен чай. Куркумата е и основната противовъзпалителна билка в аюрведичната медицина, което я прави полезна за хора, страдащи от възпалителни състояния като артрит. Нарастват доказателствата, които показват, че куркуминът (активният компонент в куркумата) е ефективен лек при рак и болестта на Алцхаймер.“, посочва Natural Health.

Лимонена трева 

Чаят от лимонена трева е чудесен в борбата със свободните радикали и намаляването на възпалението. Той действа успокояващо и ви помага да се чувствате по-малко тревожни, което го прави уникален. Можете да намалите безпокойството, като отпивате дълго и релаксиращо, на бавни глътки. Чаша такъв чай може да бъде полезна за облекчаване на газове, стомашни спазми и подуване на корема.

Ако пък смесите мента, лимонена трева и лайка, ще се почувствате прекрасно след обилно хранене.

Свързани статии

Мента 

Ментата е подходяща за освежаващ билков чай и не съдържа кофеин, което означава, че е страхотна като допълнително удоволствие след обилна вечеря. Тя може да бъде полезна при гадене и стомашно разстройство. Науката подкрепя това: доказано е, че ментата облекчава храносмилателни разстройства като газове, подуване на корема и лошо храносмилане.

Това прави чая от тази билка идеален за консумация след пиене на алкохол и ядене на повечко храна. Освен това, той действа особено добре на хора със синдром на раздразнените черва. 

Тази статия има информативен характер. Преди да прибегнете до употребата на билки или билкови препарати, винаги се консултирайте с вашия лекуващ лекар. 
 

Коментирай
2 rate up comment 0 rate down comment
... ( преди 1 месец )