Здраве и красота

Най-добрите храни и напитки за сваляне на корема

Вкусни и полезни

04.03.2024г. / 17 30ч.
Михаела Лазарова
Снимка: istock

Снимка: istock

Коремните мазнини са едни от най-упоритите за сваляне. Начинът ни на хранене, стресът, липсата на редовна физическа активност като йога, спорт, допринасят за образуването на нежелано коремче.

Вижте кои са едни от най-добрите храни и напитки за стопяване на талията. 

1. Черен боб и боб мунг – Нашите чревни бактерии се нуждаят от полезни разтворими фибри, които се намират в различните видове боб, които допринасят за синтеза на аминокиселината бутират. Доказано е, той увеличава изгарянето на калории. 

2. Риба – Тя съдържа омега-3 мастни киселини, които помагат за намаляване на възпалението в организма и подобряване на метаболизма. Също така се смята, че повишават нивата на метаболитния регулатор адипонектин, който поддържа метаболизма и изгаря мазнините, сочат изследвания.

Свързани статии

3. Авокадото – Богато е на мононенаситени мазнини, които могат да помогнат за намаляване на апетита и да предотвратят натрупването на мазнини в областта на талията. 

4. Яйца – Едни от най-полезните източници на протеини за отслабване. Консумацията им осигурява енергия, ситост и помага да намалим коремчето. 

5. Сладки картофи – Съдържат растителни антиоксиданти, наречени каротеноиди, които стабилизират нивата на кръвната захар. Освен това, този вид картофи се препоръчва за диета.

6. Овесени ядки – Овесените ядки съдържат разтворими фибри, наречени бета-глюкани, които образуват гел в тънките ви черва. Този гел помага за понижаване нивата на холестерола в кръвта, поддържа имунната система, осигурява ситост и регулира нивата на кръвната захар.
Поддържането на стабилна кръвна захар е от решаващо значение за отслабването. 

Свързани статии

7. Спанак – Съдържа дълговерижна захарна молекула, наречена сулфохиновоза (SQ), която може да помогне за доброто храносмилане, тъх като захранва полезни бактерии в червата. Според проучване, публикувано в списанието Nature Chemical Biology, сулфохиновозата насърчава растежа на полезни чревни бактерии, които пречат на вредните бактерии да причинят възпаление. Доброто храносмилане също е важно за стопяването на коремните мазнини.

8. Вода – Водата е важна напитка за нашето здраве и особено, когато искаме да свалим излишни килограми. Тя спомага да сме добре хидратирани, важна е за метаболизма и увеличава енергийния ни разход в покой (количеството калории, които изгаряте, докато сте неподвижни) с до 30% в рамките на 10 минути след като сте я изпили.

Свързани статии

9. Чай от копър – Освен че помага за намаляване на лошото храносмилане, което понякога може да допринесе за наддаване на тегло, доказано е, че копърът поддържа червата здрави, което помага за по-ефективното храносмилане на храната.

10. Зелен чай – Помага за изгарянето на мазнини. Напитката съдържа и антиоксидант, наречен епигалокатехин галат, който ускорява метаболизма и може да помогне за разграждането на излишните телесни мазнини, смятат учени.

11. Чай от джинджифил – Някои проучвания са установили, че пиенето на чай от джинджифил точно преди хранене може да допринесе за подобряване на храносмилането, метаболизма и елиминирането на излишните течности от организма. 

12. Черен чай – Както при повечето чайове, черният чай съдържа кофеин, който може да ускори метаболизма. Той също така съдържа съединения, наречени полифеноли, които могат да увеличат полезните чревни бактерии и да насърчат разграждането на мазнините.

13. Чай от кимион – Подправката има антиоксидантни свойства благодарение на активната съставка тимохинон, за която учените смятат, че помага в отслабването.

По материали от hollandandbarrett.com

Коментирай