Здраве и красота

Ползи за кожата от нощните маски за лице

Защо да ги включим в грижата за красотата си

03.04.2024г. / 09 47ч.
Михаела Лазарова
Снимка: istock

Снимка: istock

Кога бе последният път, в който поглезихте кожата на лицето си с маска? Обичаме да си приготвяме домашни маски или да закупим готови, при които разнообразието е още по-голямо. Ако сте от жените в чиято бюти рутина има място за маски за лице, вероятно сте чували и за нощните такива. Знаем, че нощем кожата ни се възстановява, затова и вечерната грижа за нея се различава донякъде като продукти от сутрешната. 

Нощните маски за лице обикновено не се изплакват, тъй като те действат през цялата нощ докато спим. Те допринасят за дълбоката хидратация на кожата, но не само. Тъй като има разнообразни нощни маски, важно е да изберем тези, които ще отговорят на желанията ни за постигане на определен ефект от тяхното използване. 

Свързани статии

Има нощни маски, които са богати на ензими, в повечето случаи подходящи за всеки тип кожа. Може да поглезите кожата си и с маски, които имат гелообразна консистенция, обогатени с различни екстракти от зелен чай, мед, алое вера, хидратиращи съставки и антиоксиданти като витамин С, витамин Е и други. 
Съществуват и ексфолиращи нощни маски, обогатени с различни киселини, подпомагащи подобряването тена и текстурата на кожата. 

Крем нощните маски също са предпочитани от много дами. Обикновено те съдържат овлажняващи активни съставки, които възстановяват кожата, придават ѝ повече блясък и мекота. Списъкът от видове маски за нощна грижа е голям. 

Свързани статии

Какви са ползите за кожата ни, ако ги включим в рутината си?

Хидратират в дълбочина – С напредване на възрастта кожата губи способността си да остане хидратирана и свежа, а това води до вял вид на лицето, появата на фини линии. От друга страна, нощните маски допринасят за подхранването ѝ, забавяйки образуването на бръчки.

Действат възстановяващо – Съставките в маските са отговорни за възстановяването на кожната бариера, премахване на замърсяванията и регенериране на клетките. 

Свързани статии

Помагат при някои кожни проблеми – Има нощни маски, които могат да бъдат допълваща грижа към тази за сухата, мазна, чувствителна или акнеична кожа. Отново в зависимост от състава им те могат значително да помогнат за подобряване състоянието на кожата.

Нощните маски се ползват лесно. Важно е да се следват инструкциите на опаковката на съответния продукт или да се допитаме до специалист, за да ни насочи. 

Свързани статии

Но е важно поставянето на лицето на тези маски да се случва след вечерното почистване. Следва да нанесем крем на околоочната зона, освен ако нощната маска не е предназначена и за тази деликатна част от лицето. В случай, че на опаковката на продукта не е посочено, че може да се нанася в околоочната зона, не го правете. Това може да доведе до нежелано подпухване или алергична реакция. След това се нанася и маската, като не пропускайте да нанесете от нея и в областта на шията. Изчакайте няколко минути, за да попие първоначално и след това може да си легнете. 

През цялата нощ съставките ще действат, а на сутринта почистете лицето си със сутрешната грижа, която ползвате. 
 

Коментирай