Здраве и красота

5 етерични масла за торбички под очите

За по-свеж вид и подхранена кожа

03.04.2021г. / 14 19ч.
Михаела Лазарова
Снимка: istock

Снимка: istock

Недоспиване, задържане на излишни течности, консумиране на солени храни, алкохол… Това са само част от причинителите на подпухналите клепачи. Никоя жена не ги харесва. Хубаво е, че има някои етерични масла, които помагат за подобряването състоянието на кожата в тази деликатна област на лицето. Важно е преди употребата им да се консултирате с дерматолог, фармацевт или продавач-консултант, който да ви посъветва дали са подходящи за вас и как точно да ги ползвате.

Етерично масло от здравец

Маслото от здравец е известно със своите стягащи кожата свойства, минимизирайки подпухналостта на клепачите и бръчките. Според редица западни изследвания, ароматното масло спомага за забавяне признаците на стареене на кожата, подобрява кръвообращението, синтеза на кожни клетки. Важно е да се комбинира с други базови масла, като кокосово масло например, но може да го добавите и към гел от алое вера.

Серум с масла за бръчки около очите

Етерично масло от лавандула

Етеричното масло от лавандула има успокояващ ефект и е едно от най-често използваните в козметичната индустрия. За него е известно, че е богато на мощни антиоксиданти и че забавя стареенето, спомага за елиминирането на излишните течности, образуващи торбички под очите. Разтопете 1 с. л. пчелен восък на водна баня. Към него добавете 20 капки лавандулово масло, 1/4 чаша масло от бадем. Разбъркайте съставките добре, след което ги пресипете в подходяща кутийка или буркан с капак. При добра поносимост нанасяйте от тази грижа вечер в зоната на околоочния контур с леки масажни движения.

Гуа ша масаж на лицето – за по-малко подпухване и тонизирана кожа

Етерично масло от розмарин

Етеричното масло от розмарин има редица ползи за здравето на кожата – подходящо е и за по-мазна кожа, подхранва корените на косата, подходящо е за комбинация с масло от иланг-иланг, масло от чаено дърво, бергамот. Локалното му приложение благоприятства тонизирането на кожата, подобрява сухотата и редуцира подпухналостта. Кожата има повече блясък и равномерен тен. Как може да си направите домашна грижа с него за подпухнали клепачи?

Флорални води за освежена кожа с по-малко стрес

Комбинирайте 10 капки масло от розмарин с 10 капки витамин Е, 10 капки масло от жожоба и 1 супена лъжица масло от бадем. Внимателно масажирайте с тази комбинация зоната на околоочния контур и оставете да действа 10-15 минути, след което изплакнете с хладка вода.

Свързани статии

Етерично масло от лайка

Лайката е добре известна със своя успокояващ ефект. В етеричното масло от нея се съдържа противовъзпалителното съединение азулен, за което се смята, че помага за намаляване на подпухналостта. За маслото от лайка е препоръчително да се разрежда с други масла, като масло от бадем и с получената комбинация може да масажирате зоната на околоочния контур.

Етерично масло от шипка

Шипковото масло е една от най-добрите грижи за кожата (още за неговите ползи може да прочетете тук). Богато е на витамин С, благоприятства състоянието на кожата, има значителни ползи против стареенето, помага за намаляване на тъмните кръгове под очите и подпухналостта. Него може да комбинирате с кокосово масло, алое вера гел, лавандулово масло.

Снимка: iStock

Коментирай