Здраве и красота

Отслабване след 40 – няма невъзможни неща

Съвети за отслабване в средна възраст

22.04.2024г. / 15 16ч.
Илияна Николова
Отслабване след 40 – няма невъзможни неща

Една от най-често срещаните заблуди е, че не можете да отслабнете, ако не сте на 20. Хората над 40 години често се сблъскват с проблеми, свързани с теглото, които отдават предимно на забавения метаболизъм в тази възраст. Сравняват теглото и фигурата си, когато са били на 20 и все си повтарят, че не могат да отслабнат така лесно, както им се е получавало преди.

Въпреки че е вярно, че метаболизмът се забавя с течение на времето и стареенето на организма, няма невъзможни неща. Ако знаете как правилно да действате в тази възраст ще ви е лесно да отслабнете и да контролирате теглото си, независимо че вече не сте на 20.

Как лесно да отслабнете и да контролирате теглото си на 40?

Правете повече силови тренировки 

Много е важно да развиете добре мускулатурата си. Колкото по-стегната и развита е тя, толко по-лесно ще изгаряте калории и мазнини дори в спокойно състояние. Стегнатата мускулатура е важна и от гледна точка на превенцията на хормонални проблеми, метаболитни смущения, остеопороза.

Не пренебрегвайте и кардиото 

Кардиотренировките са незаменима част от рутината в движението и спортуването. Кардиото гори мазнини и ускорява метаболизма. Това е много добър начин да противодействате на естественото забавяне на обмяната на веществата с напредване на възрастта. Правете кардио поне 3 пъти седмично, но не прекалявайте, за да не повлияете негативно на мускулите.

Свързани статии

Контролирайте калориите 

Повечето хора се демотивират, когато трябва да броят калориите. Смятат този метод за контрол на теглото за досаден, демотивиращ, напрягащ и натоварващ за психиката. Колкото и да е трудно да го приемете обаче, следенето на калориите е най-добрият начин да отслабнете и да поддържате теглото.

Временните промени в храненето, например спирането на въглехидратите, кетото, периодичното гладуване са все опции, които имат недълготраен ефект. В началото дават страхотен тласък на резултатите и отслабването се случва бързо и лесно. Но след като тялото привикне към новия режим на хранене, дори минималното добавяне на излишни калории отново ще предизвика покачване на теглото.

Това отново довежда до стария добре познат и безапелационно изпитан метод за контрол на теглото, а именно следенето на калориите. Намаляването им е ефективен начин да отслабнете след 40.

Наблегнете на фибрите 

Фибрите стимулират храносмилането, метаболизма, балансират кръвната захар и холестерола. Те са незаменима част от отслабването и контрола на теглото на средна възраст, а и не само. Включете повече от тях в менюто си – плодове, зеленчуци, пълнозърнести храни, бобови, пресни салати.

Коментирай