Здраве и красота

2 опасни грешки в отслабването, застрашаващи здравето

Защо трябва да не ги допускате

03.02.2024г. / 12 30ч.
Илияна Николова
2 опасни грешки в отслабването, застрашаващи здравето

Когато се опитвате да отслабнете, промяната в храненето и започването на тренировъчен режим са неизменна част от пътя към постигане на мечтаната фигура. Именно по пътя обаче могат да възникнат редица грешки в стратегиите за отслабване, някои от които дори могат да са опасни за здравето. 

Една от най-популярните модерни стратегии за отслабване е премахването на въглехидратите от храненето. Различните концепции предлагат ограничаване или изключване на въглехидратите в различна степен. 

Ако обаче сте предприели решение напълно да премахнете въглехидратите, това може да се окаже изключително опасно за здравето, ако тренирате редовно и силово

Защо тези две стратегии са опасни за здравето, когато са комбинирани в едно цяло?

Редовните тренировки, особено силовите и тези с добавени тежести са изключително важни за развитието на мускулна маса. Добрата стегната и развита мускулатура спомага за изгаряне на повече калории дори в спокойно състояние, контролира кръвната захар, спомага за балансиране на холестерола, кръвното налягане. 

Основната „храна“ за мускулите, осигуряваща енергия за работата им, особено след усилена тренировка, са въглехидратите. 

Въглехидратите отговарят за възстановяване на изразходваната енергия от мускулите, стимулират възстановяването, изграждането и разрастването на мускулната тъкан, участват в изгубения гликоген по време на натоварването на мускулите. 

Този крехък баланс е важен, за да могат всички метаболитни процеси в организма да протекат по правилен и преди всичко здравословен начин. 

Ако тренирате редовно, ежедневно и усилено, пълното изключване на въглехидратите може да е истински опасно за здравето. Защо?

Свързани статии

Нарушаването на баланса в разграждането на хранителните вещества и влагането им във възстановяването на мускулите и тъканите може да предизвика поява на оплаквания, като замаяност, податливост на вирусни инфекции, понижен имунитет, висока температура, треска, слабост и тремор в мускулите, болки в цялото тяло. Възможно е да се появят симптоми, подобни на настинка и грип. 

Но за да компенсирате тези оплаквания, да върнете енергията в мускулите и да си помогнете за постигането на резултати, не трябва да включите обратно прекалено много въглехидрати. Количеството и балансът между макроелементите в диетата е от първостепенно значение за отслабването, развитието на мускулите и извайването на фигурата. Важно е и от гледна точка на задържането на теглото. 

От значение е и какви въглехидрати приемате. Със сигурност простите добавени захари и рафинираните въглехидрати трябва да бъдат изключени от храненето. Тези, които е нужно да присъстват за постигане на здравословен успех идват от полезни източници – плодове, зеленчуци, пълнозърнести храни, бобови, ядки и семена. 

Ако се стараете да се храните с по-малко въглехидрати и изключите вредните сред тях, това със сигурност ще ви помогне да контролирате кръвната захар, теглото, цялостното си здраве. Но ако едновременно с това тренирате редовно и натоварвате мускулите, приемът на въглехидрати е важен и е добре да е съобразен с вида и тежестта на тренировките. Така ще избегнете нежелани здравословни проблеми. 

Коментирай