Здраве и красота

Храни, намаляващи възпалението, подходящи за отслабване

Богати на ценни антиоксиданти

22.02.2024г. / 10 15ч.
Михаела Лазарова
Снимка: istock

Снимка: istock

Когато искаме да свалим няколко излишни килограма и да поддържаме здравословно тегло, първото условие е да направим промяна в начина си на хранене. Драстичните диети не помагат и водят само до демотивация, дефицит на важни хранителни елементи, усещане за умора, не помагат за намаляване на възпалението в тялото, а точно обратното.

Ето защо менюто ни трябва да е съставено от суперхрани, които са богати на ценни антиоксиданти. Западни проучвания показват, че някои храни могат да помогнат за намаляване на хроничното възпаление. 

Вижте някои от тях, които са и подходящи за отслабване.

Горски плодове

Ягоди, боровинки, малини, къпини са сред горските плодове, много богати на антиоксиданти, наречени антоцианини. Тези съединения имат противовъзпалителни ефекти, които могат да намалят риска от някои заболявания, сочат изследвания. Според такива изследвания от 2018 г., фитохимикалите, открити в горските плодове, могат да помогнат за забавяне на развитието и прогресията на рака.

Свързани статии

Риба

Рибата е чудесен източник на протеини и дълговерижните омега-3 мастни киселини, за които е известно, че допринасят за намаляване на възпалението в тялото. Проучвания са установили, че хората, които консумират риба или добавки с омега-3 мастни киселини, са имали намаление на възпалителния маркер С-реактивен протеин. Мастните киселини са много важни и за здравето на сърцето, мозъка, бъбреците, енергийните ни нива. 

Броколи

Броколите са много питателни зеленчуци, имат малко калории и са подходящи за редуциране на излишните килограми. Изследвания показват, че консумацията на кръстоцветни зеленчуци, като броколи, карфиол, брюкселско зеле, е свързана с намален риск от сърдечни заболявания и рак. Според учени, това може да е свързано с противовъзпалителните ефекти на съдържащите се в тях антиоксиданти.

Броколите са богати на антиоксидант, който намалява възпалението чрез намаляване на нивата на цитокини, които предизвикват възпаление в тялото.

Авокадо

Авокадото съдържа калий, магнезий, фибри и полезни за сърцето мононенаситени мазнини. Осигурява ни ситост, енергия и затова често намира място в здравословните режими за отслабване. Авокадото ни осигурява и каротеноиди и токофероли, които са свързани с намален риск от рак и сърдечни заболявания.

Свързани статии

Зелен чай

Чували ли сте за зеления чай матча или сенча? Чудесни чайове! Матча често влиза в състава на смутита, полезни десерти, дори кафе напитки. Западни изследвания показват, че пиенето на зелен чай е свързано с намален риск от сърдечни заболявания, рак, болест на Алцхаймер, затлъстяване и други състояния. 

Много от ползите му се дължат на неговите антиоксидантни и противовъзпалителни свойства, особено на вещество, наречено епигалокатехин-3-галат (EGCG), смятат учените. 

Куркума

Куркумата е подправка с топъл, земен вкус, която добавяме не само към ястия, но и към смутита, чай. За нея е доказано, че съдържа антиоксиданта куркумин, който е мощно противовъзпалително съединение. 

Изследванията показват, че куркумата намалява възпалението, свързано с артрит, диабет и други заболявания, както и с метаболитния синдром. Куркума се предлага и под формата на хранителни добавки. Важно е обаче преди прием да се допитате до лекар.

Свързани статии

Чушки

Чушките, включително лютите, са богати на витамин С и антиоксиданти с мощни противовъзпалителни ефекти. Тези зеленчуци също така ни осигуряват антиоксиданта кверцетин, който може да намали възпалението, свързано с хронични заболявания като диабет, сочат изследвания. Освен това чушките съдържат основно вода и фибри и имат малко калории. 

Гъби

Гъбите са с много ниско съдържание на калории и са богати на селен, мед и всички витамини от група В, както и на важния витамин D. Те също така ни доставят феноли и други антиоксиданти, които осигуряват противовъзпалителна защита на организма.

Грозде

Чудесен плод за здравословния начин на отслабване. Гроздето съдържа антоцианини, които намаляват възпалението, сочат изследвания. В допълнение, за консумацията на грозде се смята, че може да намали риска от няколко заболявания, включително сърдечни заболявания, диабет, затлъстяване, артрит, болест на Алцхаймер и очни заболявания. 

Гроздето, особено червеното, също е един от най-добрите източници на ресвератрол, друго антиоксидантно съединение с много ползи за здравето. Проучванията показват, че ресвератролът може да защити сърцето от възпаление.

Свързани статии

Коментирай