Здраве и красота

Важни елементи за добър метаболизъм

Намаляват оксидативния стрес

05.04.2024г. / 14 30ч.
Михаела Лазарова
Снимка: istock

Снимка: istock

Всеки иска да поддържа здравословно тегло и добро здраве. Наддаването на излишни килограми може да се дължи на различни фактори, но единият от тях е забавеният метаболизъм. Оптималното метаболитно здраве изисква повишено внимание относно приема на въглехидрати, както и осигуряване на достатъчно протеини и мазнини за поддържане на стабилни нива на кръвна захар.

Според изследвания, има редица хранителни вещества, които можем да си набавим чрез храната или хранителни добавки, които са важни за добрия метаболизъм.

Примери за такива са цинк, желязо, коензим Q10, омега-3 мастни киселини, както и:

Витамин D

Рецепторите за витамин D се намират в почти всички клетки в тялото, което означава, че това основно хранително вещество има въздействие върху здравето, включително метаболитните процеси. Според редица изследвания, слънчевият витамин има противовъзпалителни ефекти, включително върху бета-клетките на панкреаса, които синтезират инсулин, което според учени допринася за синтеза му. Ниските нива на витамин D се свързват със затлъстяване, инсулинова резистентност, сърдечни заболявания и диабет.

Свързани статии

Витамини от В-комплекс

Известни са още като витамините от група В. Това са тиамин (B1), рибофлавин (B2), ниацин (B3), пантотенова киселина (B5), пиридоксин (B6), биотин (B7), фолат, фолиева киселина (B9) и кобаламин (B12).

Витамините от група В също играят важна роля за поддържане на добрия метаболизъм, включително разграждането на въглехидратите до захари, включително глюкоза, и помагат на тялото да използва мазнините и протеините.

Магнезий

Магнезият е основен минерал, който активира ензимите, необходими за стотици биохимични реакции в тялото – включително ензимите, които метаболизират витамин D. Според учени, важният минерал играе жизненоважна роля за подобряване на инсулиновата чувствителност, което позволява на тялото ни да обработва глюкозата ефективно.

Това от своя страна активира процеси на метаболизиране на глюкозата, задействани от свързването на инсулина с неговия рецептор. Това помага за увеличаване на глюкозните транспортни протеини, които помагат за транспортирането на глюкозата от кръвния поток в клетките, където тя може да се използва за енергия или съхранение.

Според западно изследване, приемането на 250 mg магнезий на ден в продължение на три месеца помага за понижаване на инсулиновата резистентност сред хората с диабет тип 2.

Свързани статии

Куркумин

Според редица изследвания в основата на метаболитните заболявания са възпалителните процеси. Например възпалението допринася за инсулинова резистентност, което може да доведе до диабет и увреждане на кръвоносните съдове, което повишава риска от сърдечносъдови заболявания.

От друга страна за куркумина – съединението, което придава яркия цвят на подправката куркума е известно, че действа като противовъзпалително и антиоксидантно средство, допринасящо за намаляване на възпалението и оксидативния стрес. Оксидативният стрес може да доведе до по-голямо възпаление и метаболитно увреждане на клетъчно ниво. Доказано е, че куркуминът регулира пътя на NRF2, който е отговорен за активирането на гени, които повишават антиоксидантната защита на тялото ни.

Свързани статии

Селен

Селенът е мощен антиоксидант и минерал, който подсилва имунитета и е много важен за функцията на щитовидната жлеза, състоянието на косата, кожата и ноктите. Това е от решаващо значение за оптималното метаболитно здраве. Също така помага за неутрализирането на свободните радикали и защитава клетките от оксидативното увреждане, което често е в основата на инсулиновата резистентност и метаболитната дисфункция.

Но както с другите хранителни елементи, така и със селена трябва да се внимава, тъй като в излишък може да се окаже токсичен за организма. Ранните признаци на висок прием на селен са метален вкус в устата, косопад.

Внимание! Преди прием на хранителни добавки се допитайте до лекар.

По материали от levelshealth.com

Свързани статии

Коментирай