Здраве и красота

6 ползи от консумацията на фурми сорт Medjool

Естествен начин да повишим енергийните си нива

02.03.2024г. / 06 30ч.
Михаела Лазарова
Снимка: istock

Снимка: istock

Знаем, че редовната консумация на плодове е важна за доброто здраве. Кога бе последният път, когато си купихте фурми? В супермаркета или в биомагазините и тези за здравословно хранене, вероятно сте забелязали един по-различен вид фурми – Medjool. 

Има различни разновидности на финикови палми Phoenix dactylifera, които дават фурми като плодове, но тази, която се отличава по вкус, текстура и размер е Medjool. Тя е по-голяма, месеста и има прекрасен карамелен вкус. 

Също като другите фурми може да се добавя в полезни десерти, смути, овесена каша или да се хапва така. 

Как консумацията на Medjool ни прави по-здрави?/

1. Допринасят за намаляване на холестерола

Едно от най-големите потенциални предимства на фурмите Medjool е намаляването на нивата на нездравословния холестерол. Когато консумираме тези плодове, ние увеличаваме приема на неразтворими и разтворими фибри, което от своя страна може значително да понижи холестерола по естествен път – особено LDL („лошия“) холестерол, сочат изследвания.

Когато в кръвта циркулира твърде много холестерол, той може да създаде лепкави отлагания, (плаки) по стените на артериите. Плаката в крайна сметка може да намали или блокира притока на кръв към мозъка, сърцето и други органи.

Свързани статии

2. Помагат при запек

Плодовете са от съществено значение за здравето на храносмилателната система. Още една причина да хапвате Medjool е, че тези вкусни фурми помагат за редовното изхождане. Запекът често е знак за нездравословно хранене, недостатъчно пиене на вода, стрес, липса на редовна физическа активност.

Консултацията с лекар винаги е важна, но всеки специалист би ни препоръчал да обогатим менюто си с полезни храни, осигуряващи ни фибри. 
Фурмите са храни с високо съдържание на разтворими фибри, които спомагат за редовното изхождане. 

3. Естествен начин да повишим енергийните си нива

Когато имате нужда от повече енергия, не прибягвайте до поредното кафе, енергийна напитка или сладко лакомство. Хапнете няколко фурми Medjool. Те са с по-високо съдържание на захар от много други плодове. Фурмите обаче съдържат естествени захари като фруктоза, глюкоза и захароза. Тези захари се преработват лесно и се използват от тялото за енергия, сочат западни изследвания. Освен това са чудесно средство да заситите глада си за сладкиши. 

Свързани статии

4. Допринасят за контрола на нивата на триглицеридите

Фурмите Medjool са една от най-полезните храни за здравето на сърцето. Проучване, публикувано в Journal of Agricultural and Food Chemistry, установява, че фурмите Medjool имат антиоксидантни свойства. 

В направеното проучване са участвали 10 човека, които са били в добро здраве. В рамките на един месец теса консумирали по 100 грама фурми Medjool на ден. Според проучването, консумацията на фурми Medjool намалява нивата на триглицеридите в кръвта с 8% сред участниците.

5. Полезни са за здравето на костите

Фурмите Medjool са много богати на хранителни вещества. Сред тях са калций, който е от съществено значение за развитието и поддържането на здрави зъби и кости. Калцият също поддържа правилното функциониране на сърцето, нервите, мускулите и други телесни системи и вероятно е най-известен с това, че помага за намаляване на риска от остеопороза.

Консумацията на тези вкусни фурми ни осигурява и минерала фосфор. Фосфорът е необходим и за балансиране и усвояване на други витамини и минерали, включително витамин D, йод, магнезий и цинк.

6. Богат източник на полезни фитохимикали

Според научен преглед, публикуван във Food Research International, фитохимичният профил на фурмите, включва антоцианини, феноли, стероли, каротеноиди, процианидини и флавоноиди. Известно е, че тези биологично активни съединения имат множество благоприятни ефекти върху човешкото здраве.

Американският институт за изследване на рака подчертава следните потенциални ползи от фитонутриентите въз основа на лабораторни изследвания:

  • Стимулиране на имунната система;
  • Намаляване на типа възпаление, което прави растежа на рака по-вероятен;
  • Предотвратяване на увреждане на ДНК;
  • Намалена скорост на растеж на раковите клетки;
  • Подобрена хормонална регулация.

По материали от draxe.com

Свързани статии

Коментирай