Здраве и красота

Екстракт от бамбук в козметиката прави кожата по-стегната и млада

Богат е на антиоксиданти

05.03.2024г. / 06 00ч.
Михаела Лазарова
Снимка: istock

Снимка: istock

Търсейки най-добрата грижа за кожата на лицето си, винаги обръщаме внимание на съставките в козметичните продукти, които ползваме всеки ден. За нас е важно те да имат ползи не само за красотата, но и за здравето на кожата. Екстрактът от бамбук е точно такава съставка, която често ще срещнете в маските за лице, серумите, кремовете, почистваща грижа и други, особено в корейската козметика.

Знаете ли, че са известни повече от 1400 вида бамбук, като най-известният е Bambusa vulgaris или обикновен бамбук. Различни части от растението се използват в голямо разнообразие от приложения, сред които и производството на текстил, но в козметиката той се добавя като екстракт. 
Той се получава чрез дестилиране на определени части от растението. 

Какви са ползите му за кожата?

Екстрактът от бамбук е чудесен за почистване на кожата 

Известно е, че той има отлични почистващи и пречистващи качества, като по този начин помага за отстраняването на замърсителите от кожата. Ето защо и влиза в състава на редица измиващи продукти за лице. 

Свързани статии

Богат е на антиоксиданти

Едно от най-големите предимства на екстракта от бамбук е, че той е богат на редица антиоксиданти, сред които и флавоноиди и полифеноли. За антиоксидантите е известно, че са вещества, които допринасят за неутрализиране на свободните радикали.

Прилагането на продукти за грижа за кожата, които са обогатени с антиоксидантни съставки като бамбук, може да подсили защитните сили на кожата срещу външни стресови фактори, като същевременно я предпазва. 

Екстрактът от бамбук е един от най-мощните природни източници на силициев диоксид

Той е много важен минерал за здравето на косата, кожата и ноктите. Но екстрактът от бамбук осигурява на кожата и тиамин, ниацин, витамини А, В6, Е, С, които насърчават здравата и блестяща кожа. Витамини Е, C, А също така допринасят за намаляване появата на бръчки.

Свързани статии

Екстрактът от бамбук осигурява UV защита

Още един продукт, в чийто списък със съставки може да видите екстрактът от бамбук са слънцезащитните кремове. За аминокиселините и флавоноидите се смята, че предпазват кожата от оксидативен стрес. Тези съставки са от решаващо значение за UV защитата в грижата за кожата, смятат специалисти. Екстрактът от бамбук помага също и за намаляване на появата на фини бръчки и поддържа кожата мека и овлажнена.

Успокоява кожата

Според западни проучвания, екстрактите от бамбук имат успокояващи кожата свойства. Тази съставка може да помогне за успокояване на кожата след почистване или обезкосмяване. 

Свързани статии

Коментирай