Здраве и красота

Екстракт от сини боровинки за здрава и красива кожа

Често влиза в състава на козметичните грижи

25.11.2023г. / 07 00ч.
Михаела Лазарова
Снимка: istock

Снимка: istock

В грижа за кожата на лицето и тялото се стараем да използваме възможно най-качествена козметика, която да задоволи нуждите ѝ. Суперсъставките в козметиката ни помагат да разрешим или подобрим определени кожни проблеми, да забавим процесите на стареене и т. н. Повечето кремове за лице и тяло, серуми, маски, съдържат витамини, екстракти. 

Днес обръщаме внимание на екстракта от сини боровинки, който е суперхраната за кожата ни, също като малките сини плодчета, с тази разлика, че той се прилага локално, а не се консумира. 

Какви са ползите от прилагането на козметика, обогатена с него?

Богат на витамин А

За ретиноидите, които се съдържат в екстракта се смята, че помагат на кожата ни по много начини, сред които намаляване риска от обриви, насърчаване на заздравяването до естествено овлажняване и укрепване на кожата. Изследванията показват, че витамин А също помага за намаляване и предотвратяване на увреждането от слънцето. Той действа като мощен антиоксидант и е известно, че помага и за предпазването на кожата от излагане на синя светлина.

Свързани статии

Добър източник е на проретинол

Екстрактът от боровинки е източник на проретинол, за който е известно, че помага за намаляване на видимите признаци на стареене, като фини линии и бръчки. В комбинация със съдържанието на линолова киселина, което укрепва естествената бариера на кожата, екстрактът допринася за хидратирането ѝ. Проретинолът също така помага за предпазване на кожата от UV увреждането, но без да води до лющене и зачервяване на кожата като ретинола. 

Предпазва от оксидативен стрес

Сините боровинки са една от най-полезните храни за намаляване на оксидативния стрес. Смята се, че това важи и за екстракта от тях. Ежедневно кожата ни е изложена на вредни влияния на околната среда, нездравословни храни, тютюнопушене, прием на медикаменти и други. 

Сините боровинки са много богати на антиоксиданти, за които е известно, че се борят с преждевременното стареене – ето защо екстрактът от тях често влиза в състава на козметични грижи против стареене на кожата. 

Свързани статии

Повишаване на колагена и подобряване на кръвообращението

Още едно предимство на сините боровинки под формата на екстракт (но и като плодове за консумация) е, че те са с изключително високо съдържание на антоцианин. Това съединение подпомага синтеза на колаген в кожата. Според редица западни изследвания, прилагането на антоцианин върху кожата намалява разграждането на колаген, като същевременно увеличава синтеза му. Съдържанието на витамин С в екстракта също допринася за този процес. 

Съдържа омега-9 мастни киселини

Екстрактът от боровинки е богат на омега-9, които помагат за това останалите съставки в екстракта да проникнат в горния слой на кожата, оказвайки своето полезно действие върху нея. 

Коментирай