Здраве и красота

Маслото от маково семе намалява бръчките и съживява сухата коса

Богато е на витамин Е

24.02.2024г. / 06 00ч.
Михаела Лазарова
Снимка: istock

Снимка: istock

Маковото масло се извлича от семената на растението мак (Papaver somniferum). Това растение е култивирано от хората от хиляди години и се използва за различни цели. Семената от маковото растение често се използват при готвене. От маковите семена се произвеждат и масла, като единият вид е подходящ за кулинарни цели, докато другият е само в грижа за косата и кожата. 

Свързани статии

Маслото от макови семена за красота може да се закупи от биомагазините и другите специализирани магазини, в които се предлагат козметични продукти, а и в аптеките. Съдържанието на масло в семената може да варира в зависимост от техния цвят и откъде произхождат. Маковите семена могат да се намерят в различни цветове, включително в бяло, жълто и синьо. 

Свързани статии

Маковото масло се произвежда по метода на студено пресоване. То е изключително богато на ценни антиоксиданти, за които е известно, че благоприятстват здравето на кожата и косата. 

За антиоксидантите знаем, че са съединения, които помагат за неутрализиране на реактивни кислородни молекули (ROS). Те се отделят като част от нормалния метаболизъм, но натрупването им се счита за опасно, тъй като може да доведе до увреждане на клетките, да предизвика различни възпаления в тялото. Според западни проучвания, маслото от мак съдържа алфа- и гама-токоферол. Токоферолите са антиоксиданти и естествено срещащи се форми на витамин Е.

Маслото от маково семе е богато и на няколко различни мастни киселини, които имат ползи за кожата. Това са: 

  • Линолова киселина – тя допринася за поддържане на водната бариера на кожата и не се синтезира от човешкото тяло.
  • Олеинова киселина – може да играе роля в заздравяването на рани. 
  • Палмитинова киселина – тя е най-често срещаната наситена мастна киселина в тялото, която обаче намалява с напредването на възрастта. 

Тези невероятно полезни мастни киселини се съдържат в редица козметични грижи за кожата. 

Това уникално масло може да се комбинира с други масла или да се ползва самостоятелно за масаж на лицето и тялото. Бързо попива, има лек аромат и приятна текстура. 

Свързани статии

В грижа за косата също може да се нанася върху кожата на скалпа и върху сухите краища, няколко минути преди измиване на косата с шампоан. В резултат косата е по-мека, подхранена, лесно се разресва. 

Това уникално масло може да се комбинира с други масла или да се ползва самостоятелно за масаж на лицето и тялото. Масла, които си подхождат с него за успокояване на кожата, подхранване и забавяне процесите на стареене на косата са масло от гроздови семки, жожоба, масло от невен и бадемово масло, масло от семена на броколи, масло от макадамия и масло от овес, масло от шипка.

Бързо попива, има лек аромат и приятна текстура. Подходящо е дори за мазна кожа, както и за по-зряла. Маслото от маково семе поддържа кожната бариера със своя специфичен спектър от мастни киселини, както и с високото си съдържание на витамин Е. 

Коментирай