Плодове, богати на антиоксиданти.Снимка: istock
Стресът, начинът ни на живот, средата, в която живеем, са причина за натрупването на свободни радикали. Когато тези нестабилни молекули се натрупат в организма ни, водят до оксидативен стрес. Нашето тяло обикновено произвежда тези молекули в малки количества като страничен продукт от метаболизма. Но в ежедневието си често може да сме изложени на прекомерни количества токсини, замърсяване на въздуха, пестициди, които увеличават свободните радикали. За тях се смята, че могат да доведат до хронични възпаления и заболявания.
Хубавото е, че има някои полезни плодове, които се отличават с висока концентрация на антиоксиданти, като малините например. Те ни помагат срещу оксидативния стрес.
Вижте кои други да добавите в менюто си.
Боровинките са сред най-богатите на антиоксиданти плодове. Но къде в тези малки плодчета се съдържа голямо количество антиоксиданти? Отговорът е в наситеносинята им външна обвивка. Антиоксидантите, отговорни за отличителния им тъмносин оттенък, са мощни противовъзпалителни съединения, наречени антоцианини.
Според материал от 2020 г., публикуван в Advances in Nutrition, хората, които редовно консумират богати на антоцианини боровинки, имат по-нисък риск от сърдечносъдови заболявания и диабет тип 2, както и по-лесно контролират здравословното тегло.
Рубиненочервените семена също са много богати на антиоксиданти. Според учени полезните антиоксидантни и противовъзпалителни свойства, които имат наровете, могат да понижат няколко възпалителни биомаркера, свързани с хронични заболявания. По-конкретно, изследователите стигат до заключението, че наровете могат да намалят риска от затлъстяване, сърдечносъдови заболявания, диабет и някои видове рак.
Вишните съдържат широк спектър от полезни съединения, за които е доказано, че подобряват здравето ни. Според статия от 2018 г., публикувана в Nutrients, високата концентрация на антиоксиданти във вишните е свързана с намалено възпаление и оксидативен стрес.
Изследвания показват, че те също така подобряват съня, кръвното налягане. Съединенията, отговорни за тези здравословни ползи, включват полифеноли, мелатонин, каротеноиди и витамини E и C. Не пропускайте да хапвате и вишнап и череши.
Много вкусни и също едни от най-богатите на антиоксиданти плодове. В проучване от 2023 г., публикувано в Foods, изследователите установяват, че къпините съдържат няколко богати на антиоксиданти съединения, които могат да инхибират освобождаването на провъзпалителни молекули, свързани с възпалителни състояния.
Тези уникални малки плодчета се характеризират с продълговатата си форма и ярък оранжево-червен пигмент. Цветът им се дължи на съединения, наречени каротеноиди. Най-често срещаният каротеноид в годжи плодовете е зеаксантинът, мощен антиоксидант, който играе важна роля за доброто зрение.
Проучване от 2019 г., публикувано в Oxidative Medicine and Cellular Longevity, отбелязва, че редовната консумация на годжи плодове повишава нивата на антиоксиданти в организма. Същото проучване установило още, че високият антиоксидантен потенциал на годжи плодовете има и антиейджинг и имуностимулиращ ефект.