Плодове, полезни за храносмилателната система.Снимка: istock
Усещане за тежест, подут корем, нередовно изхождане... Познато ли ви е това усещане? Честите храносмилателни неразположения не бива да се неглижират и е важно да се консултираме със специалист. Понякога обаче, те могат да се окажат резултат от неправилно хранене, липса на достатъчно плодове в менюто ни.
Знаете ли какво е общото между фурмите, смокините, динята, крушите, папаята, сините сливи, черешите? Не само че са вкусни, но са едни от най-полезните плодове за храносмилателната система.
Вижте кои други да добавите към менюто си за добро чревно здраве.
Ябълките са едни от най-добрите плодове за доброто храносмилане, благодарение на високото си съдържание на фибри, особено разтворими фибри, наречени пектин. За тези фибри е известно, че помагат за регулиране на чревната перисталтика.
Според проучване, публикувано в Journal of Research in Medical Sciences, противовъзпалителният ефект на ябълките помага за намаляване на риска от гастроезофагеална рефлуксна болест. Също така ябълките съдържат и антиоксиданти и витамини, които допринасят за цялостното здраве на червата.
Бананите също ни осигуряват полезни фибри. Според проучване, публикувано в Pondicherry Journal of Nursing, екзотичните плодове стимулират растежа на полезните бактерии в стомаха, помагат за успокояване на стомашната лигавица и намаляване на киселинността.
Бананите също са богати на пектин, като по този начин намаляват риска от запек. Освен това, те са добър източник на калий, който поддържа мускулната функция, включително мускулите, участващи в храносмилането.
Сочен, вкусен, пресният ананас е друг плод, който може да включите в менюто си за подобряване на храносмилането. Той е богат на ензим, наречен бромелаин. Бромелаинът помага за разграждането на протеините в стомаха, улеснявайки храносмилането и намалявайки подуването на корема.
Консумацията на ананаси ни осигурява и фибри, които подпомагат редовното движение на червата и цялостното им здраве. Противовъзпалителните свойства на бромелаина могат да помогнат и за намаляване на симптомите на лошо храносмилане, особено след обилно хранене, сочат изследвания. Консумирайте винаги пресен плод.
Пъпешите са богати на вода, което ги прави отлични за хидратация и подпомагане на здравословното храносмилане. Правилната хидратация е от съществено значение за здравето на храносмилателната система. Също така, фибрите в пъпешите подпомагат перисталтиката и подпомагат полезните чревни бактерии.
Още един чудесен плод за добро храносмилане, който можем да хапваме така или да добавим към смути. Кивито ни осигурява разтворими и неразтворими фибри, които спомагат за намаляване на риска от запек, според изследване публикувано в в European Journal of Nutrition. Кивито съдържа ензим, наречен актинидин, който помага за по-бързото разграждане на протеините, като по този начин насърчава храносмилателния процес.
Хапвайте и авокадо, ако искате да имате добро храносмилане. Известно е, че то съдържа здравословни мазнини и фибри. Високото съдържание на фибри помага за регулиране на движението на червата и предотвратяване на запека. Отделно здравословните мазнини в авокадото подпомагат усвояването на хранителни вещества от други храни.
Авокадото е суперхрана, богата на разнообразни витамини и минерали, включително калий. Има малко фруктоза, което намалява риска от образуване на газове.