6 храни за най-добрия детокс преди лятото

Включете в менюто си цвекло и моркови

24.06.2025г. / 13 41ч.
Мария Василева
Кориандърът е сред детокс подправките. Снимка: istock

Кориандърът е сред детокс подправките. Снимка: istock

Ако планирате лятната си почивка скоро, със сигурност вече преглеждате плажните си облекла. Но не се тревожете, дори да сте посрещнали лятото с няколко килограма отгоре; по-лек хранителен режим и детокс могат да ви помогнат да се чувствате и да изглеждате по-добре. На какво да наблегнете?

6 храни за най-добрия детокс преди лятото:

Броколи

Броколите съдържат уникален химикал, наречен сулфорафан. Сулфорафанът помага на тялото да премахне химикалите, които причиняват рак. Освен това, високите количества диетични фибри, глюкозинолати и полифеноли в броколите са от решаващо значение за здравето на червата. Тези съединения са свързани с променена стомашно-чревна микробиота. А това от своя страна води до по-добро съотношение на добрите и не толкова добрите микроби в червата. Кълновете от броколи могат да облекчат запека. Това е така, защото също съдържат големи количества сулфорафан. Това вещество е и продукт на разграждането на глюкозинолатите, който подобрява антиоксидантните системи. Той предпазва червата от оксидативен стрес и подобрява чревната подвижност. Някои проучвания показват, че броколите и другите зелени зеленчуци имат отрицателни ефекти върху организма, но когато се сготвят преди консумация, тези ефекти се свеждат до минимум.

Ябълки 

Добрата новина е, че ябълките са богати на разтворими фибри, наречени пектин. Пектинът помага за прочистването на тялото и освобождава токсините от него. С по-малко токсини в тялото ви, черният дроб има малък или никакъв проблем с управлението на наличните токсини. По този начин той може да извърши цялостно прочистване на тялото. Пектинът също помага за понижаване на холестерола. Проучване, публикувано в списание Phytotherapy Research, установило, че пектинът може да помогне за отделянето на токсини като живак и олово. 

Кориандър

Някои растения се свързват добре с някои метали, които може да са се озовали в храната, която ядем. Когато това свързване се случи, растенията помагат на тялото да ги отдели. Удивително, нали? Едно от растенията, които правят това, се нарича кориандър. Проучване, публикувано в The Scientific World Journal, посочва, че кориандърът също така засилва отделянето на живак. 

Свързани статии

Зелен чай

Въпреки че зеленият чай не е храна сам по себе си, той е добро средство за детоксикация. Зеленият чай помага за генерирането на детоксикиращи свойства от черния дроб, които повишават неговата ефективност и спомагат за подобряване на общото здраве на имунната система. Той също така съдържа антиоксиданти, които са много полезни за тялото. За да се възползвате максимално от ползите на зеления чай, пригответе го от листа. Това позволява освобождаването на повече антиоксиданти. 

Цвекло и моркови

Флавоноидите, които се намират в плодовете, особено в цвеклото, могат да се припишат на антиоксидантната им активност. Те също така помагат много при чернодробни заболявания. Можете да ги добавите към салатите си или да си направите чудесен сок от цвекло. Морковите пък съдържат бета-каротин. Бета-каротинът е мощен антиоксидант, който също помага за прочистването на черния дроб и го предпазва от токсини от външната среда. Тези два антиоксиданта помагат на черния дроб в неговата прочистваща дейност и подмладяване.

Свързани статии

Горски плодове

Когато нямате време да си направите смути, хапването на пресни горски плодове може да ви донесе много от същите ползи. Ягодите са богати на фибри, които насърчават здравето на червата и храносмилането. А според специалистите, боровинките са „една от най-богатите на хранителни вещества храни, които можете да консумирате“.

Те са богати на витамин С и антиоксиданти, за които е доказано, че осигуряват облекчаване на тревожността и стреса, което може да помогне за намаляване на шансовете за преяждане, причинено от стрес. Ягодите и малините също имат забележителни ползи за здравето: една порция ягоди има 150 процента от дневните ви нужди от витамин С. А малините, също богати на хранителни вещества, са с високо съдържание на антиоксиданти и ниско съдържание на захар.

Свързани статии

Коментирай