10 полезни храни за повече лекота през лятото.Снимка: istock
Лято, ваканции, пътувания... Събираме слънчев загар, приятни спомени, но и консумираме с удоволствие любими храни и напитки, опитваме нови, непознати за нас вкусове. Летните жеги често могат да ни изтощят дори ако сме в отпуск, разпускайки на плажа.
Първото и най-важно правило е да пием достатъчно количества вода и полезни напитки, които ни хидратират. Ако искаме да се чувстваме по-леко и енергични през летните месеци, е важно менюто ни да е съставено от храни, които са с по-високо съдържание на вода, които имат фибри, малко мазнини и въглехидрати.
1. Кайсии – Те имат богато съдържание на каротеноиди, полезни за здравето на очите, кожата. Тези вкусни плодове съдържат и калий, минерал, който помага за контролиране на високото кръвно налягане и намалява задържането на излишни течности.
2. Аспержи – Аспержите са един от малкото зеленчуци, които действат като пребиотик, подхранвайки полезните бактерии в червата ни. Те са и богат източник на фибри, както и на витамини C и E, които имат противовъзпалителни ефекти. Освен че ни помагат да се чувстваме леко, те също намаляват задържането на вода в организма.
3. Патладжани – Източник на антиоксиданти като насунин, за който е установено, че допринася за доброто здраве на мозъка. Патладжаните са с ниско съдържание на мазнини и калории, но с високо съдържание на фибри и могат да помогнат за понижаване на нивата на холестерола.
4. Къпини – Консумацията на горски плодове през лятото може да подпомогне способността на тялото ни да контролира нивата на кръвната захар, благодарение на богатото им съдържание на полифеноли, комбинирано с високо количество фибри и ниско съдържание на захар.
5. Броколи – Те съдържат съединение, което може да помогне за балансиране на хормоните чрез регулиране на нивата на естроген, сочат изследвания. Броколите съдържат и сулфорафан, който е отговорен за леко горчивия вкус и се смята, че намалява риска от някои видове рак.
6. Череши – Не пропускайте да ги добавите към лятното си меню. Полезни са за червата, зареждат ни с енергия, намаляват риска от мускулни крампи.
7. Тиквички – Лека лятна храна, тиквичките ни осигуряват антиоксиданти и витамин C. Тези зеленчуци имат ниско съдържание на калории и високо съдържание на фибри, но и съдържат добро количество вода. Това ви помага да се чувстваме сити, което потенциално допринася за загуба на тегло с течение на времето. Те са едни от зеленчуците, които намаляват задържането на водно тегло.
8. Раци - Подобно на други ракообразни, ракът е богат на аминокиселини, които са градивните елементи на протеините, жизненоважни за растежа и възстановяването. Раците са добър източник на витамин B12, важно хранително вещество за здравето на костите, както и на витамини A, D и калий.
9. Копър – Добър източник на фибри, калий и фолат, копърът помага за понижаване на кръвното налягане и може да помогне за контролиране на нивата на холестерола, сочат изследвания.
10. Смокини – Смокините действат естествено слабително, поради високото си съдържание на фибри. Те са особено богати на калций в сравнение с други плодове, което помага за поддържане на здрави и силни кости, но и по-малко задържане на излишни течности.